Hufvudstadsbladet

En sällsynt tråkig Champions League-höst

16 lag är klara för åttondel. Skrällarna uteblev nästan helt och hållet i Champions League där storklubba­rna helt enkelt är för bra för utmanarna.

- JONAS VON WENDT reporter

i Champions League? Nej. Om man nu inte tänker på Internazio­nale men med tanke på hur ångestfyll­d den klubben känts alltsedan José Mourinhos glansdagar kanske ännu en härdsmälta inte var så överraskan­de.

Det var främst italienarn­a som bjöd på rubriker och små skrällar under gruppspele­t.

Atalanta kan man inte låta bli att gilla. Klubben från bildsköna Bergamo har rört om i den italienska maktbalans­en under senare år. Och nu är det dags att reta storhetern­a i Europa. Gian Piero Gasperini gör ett magiskt, metodiskt jobb i klubben. Intjänings­modellen är en klassiker. Köp billigt, sälj dyrare.

Trots att klubben varje sommar tappar några av sina mest tongivande spelare, förra sommaren mittfältar­na Kessié och Cristante till Milan respektive Roma, ger en oerhört tydlig och fungerande spelmässig identitet klubben en väldigt stabil grund att stå på.

3-0 borta i en måstematch mot i de här sammanhang­en genommarin­erade Sjachtar är verkligen inte dåligt.

Napoli gick vidare från gruppen och laget tog bland annat fyra poäng mot regerande mästarna Liverpool. Men den usla formen i serie A ledde till att nyckfulle ägaren, filmmogule­n Aurelio de Laurentis valde att visa den ytterst meriterade och den bland spelarna omtyckta Carlo Ancelotti dörren. Resultaten var en sak som gjorde att sprickan mellan managern och ägaren växte vecka för vecka. De Laurentis är också känd som en ägare som brukar komma på kant med de flesta managers bara han får tillräckli­gt med tid på sig.

Ersättaren? Forna mittfältsr­ivjärnet Gennaro Gattuso. Gattuso gjorde sig som spelare känd för sin attityd och vilja. Som manager har han inte visat samma glöd. Han har fått sparken från Sion och Palermo (det brukar visserlige­n alla få) och Pisa och Kreta lämnade han självmant. I Milan avgick han efter en ömsesidig överenskom­melse. På fotbollssp­råk brukar det betyda sparken, i Italien med tillägget att klubben kommit med ett förslag en manager inte kan tacka nej till.

De Laurentis nyckfullhe­t kan bli Evertons eller Arsenals lycka. Båda klubbarna skulle behöva en karismatis­k och kunnig manager som får alla att dra åt samma håll. Ancelotti brukar endast vara intressera­d av toppklubba­r så Everton kanske inte blir aktuellt. Ett alternativ är att livsnjutar­en ”Carletto” tar en liten timeout för att njuta av årgångsvin­er och trestjärni­ga middagar under våren.

De italienska förhoppnin­garna om framgång vilar som vanligt hos Juventus. Juve vann planenligt sin grupp men spelmässig­t har jätteklubb­en inte imponerat.

Juventus har spelat dödgrävarf­otboll mest hela hösten och managern, den envise, något excentrisk­e och ständigt illa klädda, Maurizio Sarri har redan nu målat in sig i ett hörn. Då superstjär­norna för det mesta gör exakt vad som krävs och inget mer är det oftast ett tecken på att managern inte riktigt lyckats förankra sitt budskap inom truppen. Med tanke på hur illa det för det mesta sett ut är Sarri totalt beroende av att nå resultat. En solid vinter i serie A kunde bidra med lugn och harmoni i truppen. Att Sarri har vissa problem med megastjärn­an Cristiano Ronaldo är oroväckand­e nyheter för fans av den gamla damen.

Utropsteck­en i höst? Ajax och Salzburg

åkte ut men lämnade ändå ett avtryck efter sig. Ajax tappade sina två största stjärnor i somras men Amsterdamk­lubben har likt Atalanta en stark identitet att luta sig tillbaka mot. I Salzburg har unge norrmannen Erling Braut Håland fått ett genombrott som heter duga. Dortmund uppges oerhört intressera­de av den 19-årige anfallaren. Håland kan i princip bli hur bra som helst. Också Liverpool har nämnts i spekulatio­nerna kring norrmannen och i Jürgen Klopp kunde Håland kanske få tränaren som kan föra upp honom på absolut toppnivå?

Hösten kan inte ens med bästa vilja beskrivas som särskilt fascineran­de. De stora är helt enkelt för bra och att 16 lag av 16 i åttondelsf­inalerna kommer från de fem stora ligorna är inget sammanträf­fande.

Våren brukar bli roligare än hösten och denna vår i Champions League kan bli något i hästväg. Titelracet känns nämligen vidöppet då inget lag är solklar favorit.

Real Madrid vinner rätt ofta

men känns ojämnt och sårbart. Barcelona har Messi men tränare Valverdes fotboll känns unken. I Manchester City är man mer eller mindre besatta av att vinna Champions League, likaså managern Pep Guardiola. Men det finns inte särskilt mycket som talar för att drömmen går i uppfyllels­e i vår.

Juventus avhandlade­s redan. Hittar laget spelglädje­n och den röda tråden är allt möjligt.

Bayern München? Nja. Mellansäso­ng på gång i södra Tyskland.

I dagsläget känns PSG och Liverpool starkast. PSG har visserlige­n så många mentala skelett i sin garderob att det ska till att Parisklubb­en bryter en ond trend för att det ska bära hela vägen. Liverpool hade visserlige­n vissa problem i gruppspele­t men kvaliteten är hisnande. Klopps lag blir svårstoppa­t också i vår. I synnerhet om laget under de två kommande månaderna förmår avgöra det engelska titelracet vilket skulle möjliggöra att laget kan lägga allt krut på Champions League.

 ??  ?? De regerande mästarna Liverpool blir svårstoppa­de också i vår. Tränaren Jürgen Klopp (till vänster) med försvarare­n Andrew Robertson.
De regerande mästarna Liverpool blir svårstoppa­de också i vår. Tränaren Jürgen Klopp (till vänster) med försvarare­n Andrew Robertson.
 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland