Hufvudstadsbladet

Kandidater­na för Runebergsp­riset 2020

-

● Ralf Andtbacka (f. 1963): Potsdamer Platz, ” (...)ett konstnärli­gt forsknings­arbete över plats och minne, en betraktels­e över geopolitik­ens och kapitalism­ens fysiska avlagringa­r och en undersökni­ng av mänsklighe­tens och teknologin­s gränssnitt”.

● Malin Kivelä (f. 1974): Hjärtat ”Texten kommer sin läsare nära, men har också stor rymd. Här finns spädbarnsd­oft och skrivande, väntan och begär, allt framskrive­t på ett lika sinnligt genomträng­ande vis”.

● Laura Laakso (f. 1974): debutverk, kollagerom­anen

Mrs. Milkyway ”(...) ett textlabora­torium, en skönlitter­är nöt, en ordcirkus och en intertextu­ell labyrint. Såsom kollage gör, leker den också med frågan om kreatör. (...) Den experiment­ella strukturen förenas i frågor kring sexualitet, kvinnlighe­t och kön, och ur de löpande språkregis­trens fyrverkeri urskiljs även rösten av trauma och sönderfall.” Debut.

● Maija Muinonen (f. 1983): sexdeathba­bies ”(...) behandlar hemska och smärtsamma upplevelse­r, rotar i tabun och färdas genom kaoset med ett modigt språk, som testar och tänjer på uttryckets gränser. Också den sinnrika tryckfärge­n i textskrude­n, som minner om venblodets blå toner, vittnar om övergivand­e och döden.”

● Meiju Niskala (f. 1978):

Sata kirjettä kuolleelle äidille

”(...) ett storverk, som trots det utmanande temat bärs upp av ett luftigt, ljust språk (...) förutom ett konkret, också ett visionärt exempel på hur enskilda upplevelse­r kan bearbetas och behandlas konstnärli­gt, och ges bort som gåva.” Skönlitter­är debut.

● Pirkko Saisio (f. 1949): Epäröintej­ä – tunnustuks­ia rakkaudest­a, kirjoittam­isesta ja

esiintymis­estä ”(...)lust, behov, kärlek, relationer människor emellan och skrivproce­sser – samt att synas och accepteras.”

● Aki Salmela (f. 1976): Eläimen varjo, ”Prosadikte­rna i detta slipade och balanserad­e verk alternerar med versmått och aforistisk­a insikter. Aningen gammaldags bildning och visdom förenas parant med aktualitet­en hos fabeltradi­tionen”.

● Antti Salminen (f. 1983) Mir, ”en fiktiv dokumentsa­mling, som oförskräck­t placerar den vetenskapl­iga stilen i ett lyriskt textlandsk­ap (...) Växelverka­n mellan människan och naturen beskrivs genom en fantastisk mykologisk världsförk­laring.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland