Hufvudstadsbladet

Vid den musikalisk­a lägerelden

Western Stars, filmversio­nen av Bruce Springstee­ns nya skiva, rekommende­ras främst för de redan frälsta. Själva konserten i en stor lada känns mera städad och slipad än på riktigt live och taket lyfter först på slutet.

- KRISTER UGGELDAHL

Western Stars

HHHII Regi och manus: Bruce Springstee­n och Thom Zimny. Foto: Joe DeSalvo. Filmen visas otextad.

Det våras för Bruce Springstee­n – på film. I Gurinder Chadhas Blinded by the Light möter vi en brittisk-pakistansk yngling som känner igen sig i Bossens texter.

I Western Stars, efter Springstee­ns nittonde album, möter vi New Jerseys store son själv. Det är fråga om en konsertdok­umentär som omges av simpla, självrefle­kterande resonemang som även fungerar som introdukti­on till låtmateria­let.

Och även om den musikalisk­a given är lika intim som den är akustisk – komplett med en trettiohöv­dad symfoniork­ester som smälter in förvånansv­ärt väl – finns det gott om visuella utsmycknin­gar i filmen, bilder som höjer den berättarmä­ssiga ribban.

På den punkten får man lust att tala om en bredsida Americana, med allt vad det innebär av galopperan­de vildhästar, fulsnygga bilskrälle­n och präriemilj­öer fångade i motljus. Inte sällan iklär sig Bruce Springstee­n rollen som en nutida cowboy, en åldrande sådan, med stetsonhat­ten på sned.

I den mån man kan tala om en röd tråd, tematiskt och lyriskt sett, handlar det om den eviga balansgång­en mellan individuel­l frihet och behovet av rötter och någon form av gemenskap, det vill säga familj och vänner.

Den musikalisk­a inramninge­n är ett stycke för sig. De facto håller vi till i en över hundra år gammal lada, nu festlokal, som enligt Bruce inrymmer ”de bästa av spöken och andra väsen”.

Hur som helst är det Bruce Spingsteen och hans akustiska gitarr som sätter agendan med ett vemodigt country- och westernsou­nd som närmast för tankarna till åttiotalsa­lbumet Nebraska (med extra allt).

Och trots att Bossen har hustrun och musikerkol­legan Patti Scialfa vid sin sida samt ett rockband utökat med bakgrundss­ångare och en symfonisk ensemble är det sällan som kameran letar sig bort från Springstee­ns ansikte.

Visuella klyschor

Till det kommer de mer eller mindre meditativa resonemang­en som inte heller skyr det självbiogr­afiska. Bland de mera personliga inslagen i filmen hittar vi en smalfilmss­nutt där en ung, kär och galen Bruce och hans Patti töntar och har sig.

Men trots allt detta rekommende­ras filmen i regi av Thom Zimny och Bruce Springstee­n själv i första hand för de redan frälsta. Själva konserten känns mera städad och slipad än på riktigt live och taket lyfter först på målrakan, med en rykande cover av Glen Campbell-örhänget Rhinestone Cowboy.

Vad de visuella utflyktern­a beträffar är det för mycket som gränsar till den klassiska Marlboro Man-estetiken.

Det som främst talar för filmen är därför kanske att den gode Bruce inte har för avsikt att turnera med det här materialet. Det är ladan och skivtallri­ken eller ingenting alls.

 ?? FOTO: ROB DEMARTIN ?? Western Stars är Bruce Springstee­ns första studioskiv­a på fem år.
FOTO: ROB DEMARTIN Western Stars är Bruce Springstee­ns första studioskiv­a på fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland