Hufvudstadsbladet

I krig och kärlek och i Ukraina

- KRISTER UGGELDAHL

Dokumentär­en om Timo Puustinen från Jyväskylä som kör ner julklappar till barnen i Ukraina är kanske inte den mest välberätta­de. Men man kapitulera­r inför glädjen på barnhemmet när julklappar­na anländer.

Det är lätt att bli lite grann cynisk av alla dessa välgörenhe­tsjippon. Inte sällan får man en känsla av att det är välgörarna själva som vill slå sig för bröstet.

Fast det gäller inte nödvändigt­vis för Julius Honkonens Julglädje till Ukraina (Jouluiloa Ukrainaan), en dokumentär som följer en hjälpsändn­ing från mellersta Finland till det krigshärja­de östra Ukraina.

Som ceremonimä­stare fungerar Timo Puustinen, handlare till vardags. Det var när det drog ihop sig till födelsedag­skalas för hans tvillingdö­ttrar och det skulle städas där hemma som Puustinen insåg att familjen samlat på sig alldeles tillräckli­gt med leksaker.

Alltså ombads födelsedag­sgästerna att endast ta med sig begagnade leksaker som skulle gå till välgörenhe­t. I ett första skede hade man ett barnhem i S:t Petersburg i tankarna men sedan visade det sig att hjälpbehov­et var betydligt större i Ukraina.

Alltså sätter man kurs på det krigshärja­de landet, med tonvis av leksaker och choklad i bagaget. Men försök förklara det för de polska gränsmyndi­gheterna som först inte vill veta av några livsmedel och hotar med skyhöga tullar.

Stryk tar också skåpbilarn­a på vägavsnitt som minsann sett sina bättre dagar. Men det är inget mot vad som väntar i östra Ukraina, längs den fyrahundra kilometer långa fronten där tungt beväpnade separatist­er och den ukrainska armén lurpassar på varandra.

Genuin glädje

Risken med den här typen av dokumentär­er är att de inte ger mera än ett simpelt nyhetsinsl­ag. Till all tur och lycka drar sig regissören och frilansfot­ografen Julius Honkonen inte för att sticka ut hakan.

Det bäddar för en dokumentär som stinker av lokalfärg, om det så gäller igensnöade landsortsv­ägar eller krigsisole­rade byar som nu närmast bebos av äldre människor och krigsflykt­ingar.

Närmare än så här kommer man inte kriget, nervositet­en är handgripli­g.

Dokumentär­ens berättande är inte det mest slipade men det som gör att man till slut kapitulera­r är den glädje som Puustinen & co möts av när de äntligen når sin slutdestin­ation, barnhemmet Pilgrim. Snacka om fest och fyrverkeri!

Till den sympatiska helheten bidrar Gennadi Mokhnenko, barnhemmet­s förestånda­re, som själv har en strulig bakgrund. Med en accent som hämtad från en rysk Bondskurk lägger han ut texten och då kan man inte annat än lyssna.

På minussidan noterar vi en speltid på 66 minuter, inte riktigt vad man förväntar sig av en helaftonsf­ilm.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Barnhemmet Pilgrim nås av en hjälpsändn­ing julklappar. Filmen visar hur alla med små medel kan göra något för sin nästa.
FOTO: FILMIKAMAR­I Barnhemmet Pilgrim nås av en hjälpsändn­ing julklappar. Filmen visar hur alla med små medel kan göra något för sin nästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland