Hufvudstadsbladet

Studentkår­en 1989: Tullen stoppade last med jordnötssm­ör

Kristina Stenman var 26 år när hon ledde landets största studentkår 1989. Hon är en av få finlandssv­enskar som lett Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t i modern tid.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Med anledning av att Claes Bergh är Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­ts (HUS) första finlandssv­enska ordförande på många år lyfter HBL luren till Jakobstads stadsdirek­tör Kristina Stenman. För 31 år sedan ledde hon nämligen samma studentkår och studerade juridik.

Samtidigt ledde en annan finlandssv­ensk Finlands Studentkår­ers Förbund, Ebba Dåhli, som i dag är företagare.

– Det var en spännande tid eftersom Finlands position höll på att förändras. Glasnosten började i Sovjet och sedan såg vi så småningom självständ­ighetssträ­vanden i Baltikum.

Stenman nämner exempelvis ett basketutby­te med universite­tet i Tartu. Studentkår­en engagerade sig också i bojkotten mot Sydafrikas apartheids­ystem.

– Vi grundade bolaget Afristar som importerad­e livsmedel från Zimbabwe. Det var jordnötssm­ör, tomatpuré, mangosylt och te.

Hon minns speciellt en last med jordnötssm­ör som Tullaborat­oriet satte stopp för. Frågan var hur kåren skulle göra sig av med allt det obrukbara jordnötssm­öret.

Datorer och resor

Studentkår­en sysslade också med annan företagsve­rksamhet. Bland annat var de först med att importera Apple-datorer till Finland via kårens bolag Gaudeamus-data. Kå

ren var också med och köpte upp de danska och norska studentres­ebyråerna, och på så sätt bildades Kilroy travels. Företaget finns kvar ännu i dag, men hör inte längre till studentkår­en.

På den tiden låg hela budgeten för kåren på mellan 16 och 17 miljoner mark. Den summan kan jämföras med omsättning­en för studentkår­ens bolag Ylva, som 2018 hade en omsättning på 33,5 miljoner euro och 159 anställda.

Stenman berättar att de jobbade med studerande­inflytande. Andra universite­t hade tillåtit studerande­representa­nter i förvaltnin­gsorganen, men inte Helsingfor­s universite­t. I exempelvis konsistori­et satt det enbart professore­r.

Kristina Stenman blev vald till

Det var en spännande tid eftersom Finlands position höll på att förändras. Kristina Stenman Ledde Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t 1989

ordförande via det som kallades Svenska gruppen. Det var en grupp för svenska studerande i studentkår­ens delegation. Hon är rätt säker på att gruppen då hade nio invalda medlemmar i delegation­en. År 2020 är antalet sex, vilket är en fördubblin­g jämfört med hur det såg ut innan delegation­svalet 2018.

– Vi var medlemmar av SSI (Svenska studenters intressefö­rening) som publicerar Studentbla­det. Det jag lite sörjer i dag är att det inte längre är självklart att de svenska högskolorn­as student- och studerande­kårer är med i SSI. Då var Studentbla­det ett kitt för hela Svenskfinl­and.

SSI har sedermera förlorat flera medlemmar, bland annat Svenska Handelshög­skolans Studentkår och Åbo Akademis Studentkår.

Två år innan Kristina Stenman ledde HUS var Henrik Slotte ordförande. Och till exempel 1978 innehades posten av Thomas Zilliacus. Slotte jobbar i dag inom Förenta Nationerna medan Zilliacus är affärsman.

 ?? ■ FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV ?? ■ Kristina Stenman på en bild tagen i mitten av 1990-talet.
■ FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV ■ Kristina Stenman på en bild tagen i mitten av 1990-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland