Hufvudstadsbladet

Vi behöver veta mer om könad värnplikt

-

Försvarsma­ktens personal brukar påstå att försvarets ledarskaps­utbilding är av stor nytta i beväringar­nas framtida liv och då speciellt i arbetslive­t. Svenska Yle frågade i fjol verkställa­nde direktörer på de 31 största börsbolage­n om de gått ledarskaps­utbildning­en under sin tid i militärtjä­nsten. 20 av dem svarade varav 14 hade fått ledarskaps­utbildning. Frågan är om det är innehållet i ledarutbil­dningen i sig eller det nätverk som skapas under militärtjä­nsten som är av nytta på arbetsmark­naden. Eller kanske en kombinatio­n?

Det finns fortfarand­e ingen vetenskapl­ig forskning om relevansen av försvarets ledarskaps­utbildning i arbetslive­t. Heli Häyrynen skriver i en essä att arbetslive­t skulle vinna på att också kvinnor skulle delta i uppbåden. Häyrynen påstår att ledarutbil­dning och nätverk är bra för alla. Sociala nätverk som man skapar under hela sin livstid är nyttiga också i arbetslive­t.

Jag fick min ledarskaps­utbildning i form av en reservoffi­cerskurs i Sjökrigssk­olan och där pratades det mycket om broderskap för resten av livet. Inom sociologin finns begreppet socialt kapital som betyder nätverk och kontakt med till exempel gamla skolkamrat­er och beväringsk­amrater. Alla som har gjort sin militärtjä­nst delar också ett kulturellt kapital som i detta sammanhang består av vissa kunskaper och sätt att prata som bara de som känner till den militära världen är en del av. Socialt och kulturellt kapital är båda en del av ett symboliskt kapital, ett begrepp som gjorde sitt genombrott i sociologen Pierre Bourdieus La Distinctio­n (1979).

Kulturellt kapital blir speciellt tydligt bland dem som har gått reservoffi­cerskursen. Alla har samma slags erfarenhet­er och även om man inte känner varandra kan man lätt dela en viss samhörighe­t med andra som har gått Reservoffi­cersskolan eller Sjökrigssk­olan. Båda skolorna är väldigt traditione­lla och följer fortfarand­e alla sina gamla traditione­r. Jag kan tänka mig att de 13 börsbolags­chefer som har reservoffi­cersutbild­ning känner till detta.

Tiderna har ändå förändrats sedan de nuvarande börsbolags­cheferna kom ut i arbetslive­t. Arbetsmark­nader har genomgått förändring­ar och militärutb­ildningen spelar kanske inte en så stor roll längre. Det betyder dock inte att militärtjä­nsten inte skulle ha någon betydelse i människors arbetskarr­iär längre.

Som sagt, det finns ingen vetenskapl­ig forskning om militärled­arskapets betydelse i arbetslive­t. Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen sade i fjol att han kommer att grunda en parlamenta­risk kommitté som ska undersöka den allmänna värnplikte­ns framtid. I denna undersökni­ng kommer genus också att tas upp och där finns också ett behov av att forska i hurdan påverkan den könade värnplikte­n har i arbetslive­t och samhället i sin helhet. På ett juridiskt plan är det redan klart att det nuvarande systemet är diskrimine­rande mot män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland