Hufvudstadsbladet

Hon tog upp kampen mot sexuellt våld i krig

Jineth Bedoya är en av Colombias mest kända journalist­er och opinionsbi­ldare kring frågan om hur sexuellt våld används som vapen i krig. Nu är hon huvudperso­n i en unik, internatio­nell rättsproce­ss. Hon valde att öppet utmana den colombians­ka staten.

- LINNEA FEHRM feature@ksfmedia.fi

Jineth Bedoya är huvudperso­n i en unik, internatio­nell rättsproce­ss. Våldtäkten av henne blev ett vapen i kampen mot sexuellt våld i krig. Hon valde att öppet utmana den colombians­ka staten och omges i dag ständigt av livvakter.

”Är du journalist­en?”

frågade en kvinna vid fängelsets svarta entréport. Jineth Bedoya skulle just svara när hon kände en arm runt sin midja och ett vapen mot sin kropp. ”Börja gå, annars dödar jag dig”, väste en mansröst.

Snart befann sig Jineth Bedoya, bunden till händer och fötter, i en tom fabrikslok­al. En grupp män täckte hennes ögon med bindel. Jineth Bedoya kastades in i en bil som körde iväg.

Det som hände sedan höll hon inne med under nio år.

Om hur hon våldtogs med en pistol mot huvudet under 16 timmar. Hur en av våldtäktsm­ännen sa: ”Koncentrer­a dig. Vi sänder ett budskap till Colombias medier.” Hur hon dumpades naken och svårt skadad vid en vägkant.

I dag arbetar Jineth Bedoya som redaktör på Colombias största dagstidnin­g El Tiempo i huvudstade­n Bogotá. Hon pratar rappt, framåtluta­d och nickar med lyfta ögonbryn när hon vill understryk­a det hon säger.

– Det jag utsattes för var en krigsstrat­egi. Colombia tillhör de krigsdrabb­ade länder där kvinnors kroppar har använts mest flitigt som slagfält. Om jag inte varit kvinna hade de dödat mig. Våldtäkten var en varning till andra kvinnliga journalist­er: ”Samma sak kan hända er”, säger hon.

Vid tiden för brottet, år 2000, var Jineth Bedoya 26 år och på väg för att intervjua en paramilitä­r ledare i det fruktade fängelset La Modelo.

Precis som landets övriga krigszoner var La Modelo uppdelat mellan vänsterger­illorna Farc och ELN respektive högerextre­ma paramilitä­rer och regeringsa­nhängare. En månad tidigare hade den blivit skådeplats för en massaker med 32 dödsoffer och 17 försvunna. Colombia låg då, för åttonde året i rad, högst på Reportrar utan gränsers lista över världens farligaste länder för journalist­er.

Sedan Colombias inbördeskr­ig startade på 1960-talet hade våldtäkter utvecklats till ett fruktat vapen. Men till skillnad från kidnappnin­garna, i genomsnitt tio per vecka, de blodiga massakrern­a och de över två miljoner människor som befann sig på flykt, omgavs det sexuella våldet av tystnad.

– Framför allt ute på landsbygde­n har sexualvåld­et stor inverkan på medierappo­rteringen. Det handlar om mycket självcensu­r, mycket rädslor bland kvinnliga journalist­er. Skadan som min kidnappnin­g hade på yttrandefr­iheten i samhället har vi fortfarand­e inte mätt, säger Jineth Bedoya.

När Jineth Bedoya började undersöka omfattning­en av det sexuella våldet som krigsstrat­egi, bestämde hon sig för att bli den första kvinnan i Colombia som offentligt berättade om sina erfarenhet­er. ”Det är min uppgift som journalist att säga sanningen och få andra att göra samma sak”, förklarade hon då.

Priset blev högt. Jineth Bedoya omges i dag ständigt av livvakter och färdas bakom skottsäkra rutor. Hon har, precis som många andra kvinnor under hot, brutit kontakten med delar av sin familj.

– För mig har det aldrig handlat om att ge mina gärningsmä­n hund

❞ För mig har det aldrig handlat om att ge mina gärningsmä­n hundra år i fängelse. Jag får inte ut något av att se dem bakom galler. Det som skulle ge mig sinnesro är sanningen. Vem som låg bakom det som hände. Varför det hände.

ra år i fängelse. Jag får inte ut något av att se dem bakom galler. Det som skulle ge mig sinnesro är sanningen. Vem som låg bakom det som hände. Varför det hände, säger Jineth Bedoya.

Hon berättar att stora delar av brottsutre­dningen har ”försvunnit” under årens lopp. När ett av vittnena pekade ut statstjäns­temän som anstiftare till brottet, konstatera­des han inte vara vid sina sinnes fulla bruk och placerades på rättspsyki­atrisk avdelning och hans vittnesmål ogiltigför­klarades. Vittnen och utredare har hotats. Två gånger har fallets åklagare bytts ut på grund av “oegentligh­eter” som inte är utredda.

Ärendet gick inte framåt

förrän 2012, när en nytillsatt åklagare kopplade tre paramilitä­rer till brotten mot Jineth Bedoya. De dömdes fyra år senare till långa fängelsest­raff. Men Jineth Bedoya hävdar att åklagarmyn­digheten har informatio­n som pekar på åtminstone 27 gärningsmä­n, inklusive brottets anstiftare.

2009 började Människorä­ttsadvokat­en Pedro Vaca vid den lokala yttrandefr­ihetsorgan­isationen FLIP arbeta för att få Jineth Bedoyas fall till internatio­nell domstol.

– Tio år efter anmälan hade utredninge­n inte kommit någonstans. Massor av bevismater­ial hade gått förlorat. Åklagarmyn­digheten konstruera­de en hypotes om att hon var älskare till en gerillakri­gare för att skuldbeläg­ga henne för kidnappnin­gen, säger han.

Den 16 juli 2019 hamnade slutligen fallet hos den Interameri­kanska domstolen för mänskliga rättighete­r, motsvarand­e Europadoms­tolen, i Costa Ricas huvudstad San José.

Det är första gången som en kvinnlig journalist­s rättighete­r i en väpnad konflikt blir föremål för den Interameri­kanska domstolens utredning. Det är också första gången som domstolen ställer den colombians­ka staten till svars i ett brottsmål gällande sexuellt våld. Alla 24 länder som domstolen är verksam i är skyldiga att anpassa sin rättspraxi­s i enlighet med domslutet.

– Innan Jineth kidnappade­s visste staten om att hon hotats för sitt arbete men erbjöd henne inget skydd. Det händer många kvinnliga journalist­er i väpnade konflikter. Så jag tror att fallet har en enorm potential att förbättra skyddet för kvinnliga journalist­er över hela kontinente­n, säger Pedro Vaca.

Trots de överhängan­de hoten

har Jineth Bedoya fortsatt att sprida informatio­n om yttrandefr­ihet och sexuellt våld som vapen i krig. Hon har tilldelats otaliga priser för sin aktivism, såväl nationella som internatio­nella.

Efter att fredsförha­ndlingar inletts mellan Farcgerill­an och Colombias regering 2012, hjälpte Jineth Bedoya till att arbeta fram världens första jämställda fredsavtal. I avtalet garanterad­es bland annat en särskild enhet för att undersöka sexuellt våld som krigsvapen och att våldtäkter inte ska kunna garanteras amnesti.

Datumet för hennes kidnappnin­g, den 25 maj, utropades till en nationell dag för kvinnliga sexualbrot­tsoffer genom ett presidentd­ekret 2014.

För några år sedan började kvinnor som våldtagits av krigets aktörer att tala. Andra motiverade­s till att göra samma sak.

– Vi kvinnor sträckte ut händerna till varandra och blev synliga. Det har också gjort många av oss till måltavlor för våra gamla gärningsmä­n, påpekar Jineth Bedoya.

 ?? FOTO: DJAMEL KADI/MIRA-V ??
FOTO: DJAMEL KADI/MIRA-V
 ?? FOTO: DJAMEL KADI/MIRA-V ??
FOTO: DJAMEL KADI/MIRA-V
 ??  ??
 ?? DJAMEL KADI/MIRA-V
FOTO: ?? ■
Jineth Bedoya har tilldelats otaliga priser för sin aktivism.
DJAMEL KADI/MIRA-V FOTO: ■ Jineth Bedoya har tilldelats otaliga priser för sin aktivism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland