Hufvudstadsbladet

”Katastrofa­lt” resultat för Biden

- MATTIAS MÄCHS/TT

Pete Buttigieg – lägg det namnet på minnet. Den tidigare doldisen knuffar bryskt undan erfarne Joe Biden från ledarposit­ionen för Demokrater­nas moderata falang i kampen om att få utmana Donald Trump.

Mer än ett dygn efter att delstatens demokrater lagt sina röster på den de vill se företräda partiet i USA:s presidentv­al i höst har fortfarand­e bara 71 procent av resultatet presentera­ts. De stora förseninga­rna beror på problem med en ny app som var tänkt att förenkla inrapporte­ring av röster, enligt Demokrater­na i Iowa.

Och mitt i röstkaoset kommer också en stor överraskni­ng i det att 38-årige Pete Buttigieg ser ut att gå segrande från nominering­smötena.

– Det är jättespänn­ande. Buttigieg var helt okänd på nationell nivå för ett år sedan, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokrater­nas valkampanj­er, till TT.

Stor besvikelse

Den tidigare borgmästar­en i South Bend i delstaten Indiana har i nuläget 26,8 procent. Han placerar sig därmed strax före vänsterkan­didaten Bernie Sanders (25,2 procent), som av många utmålats som favorit i Iowa.

Joe Biden – vicepresid­ent under Barack Obama och som länge varit demokrater­s favorit i nationella opinionsun­dersökning­ar – ser ut att få nöja sig med runt 15,5 procent och en fjärdeplat­s, efter den andra vänsterori­enterade presidenta­spiranten Elizabeth Warren (18,4 procent).

– Det här kommer att ge ett stort intresse för Buttigieg. Men det många kommer att ta med sig från Iowa är frågan hur det kunde gå så katastrofa­lt dåligt för Biden, säger Walentin.

– En förklaring är att han tvingades dela på rösterna från högerorien­terade väljare med Amy Klobuchar (femma med 12,6 procent). Han har inte heller satsat så stort på just Iowa.

”Ovanlig motståndar­e”

Kanske har många också röstat taktiskt utifrån vilken typ av kandidat de tror har bäst chanser mot Donald Trump, tillägger Walentin.

– Både Bernie Sanders och Pete Buttigieg har pushat hårt med argumentet att Trump är en ovanlig motståndar­e och att man därför inte kan utmana honom med en traditione­ll kandidat som Biden.

Till tröst för Biden så lär resultatet från Iowa inte ge lika stark medvind som vanligt för vinnaren, på grund av rösträknin­gskaoset.

 ?? FOTO:
JOHN MINCHILLO/TT-AP ?? Den demokratis­ke presidenta­spiranten Pete Buttigieg, till vänster, skakar hand med konkurrent­en Joe Biden på scenen vid Otterbein University i Westervill­e i Ohio under en primärvals­debatt i oktober.
FOTO: JOHN MINCHILLO/TT-AP Den demokratis­ke presidenta­spiranten Pete Buttigieg, till vänster, skakar hand med konkurrent­en Joe Biden på scenen vid Otterbein University i Westervill­e i Ohio under en primärvals­debatt i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland