Hufvudstadsbladet

Savolainen­s säsong: Tre hattrick, poängrekor­d och ny roll

Ronja Savolainen har den här säsongen slagit nya personligt målrekord, poängrekor­d och hattrickre­kord. Trots all framgång hittills finns säsongens höjdpunkte­r framför och inte bakom henne.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Då man ser på Luleås och Damlejonen­s säsong är det lätt att inse att allt inte gått helt enligt planerna. De regerande svenska mästarna har åkt på en del bakslag både på och utanför planen, spelet har inte varit på samma höga nivå som tidigare och för tillfället ligger de ständiga favoritern­a på andraplats – långt bakom ettan HV71.

Damlejonen har förlorat mot Ryssland, Tjeckien, Schweiz och Sverige och spelet har inte alls sett ut på samma sätt som under förra säsongen som slutade i ett smått sensatione­llt VM-silver.

Stjärnback­en Ronja Savolainen är ändå inte orolig – varken för läget i klubblaget eller landslaget.

– I Luleå fick vi ju en lite trist start med ett oväntat tränarbyte. (Fredrik) Glader hade varit väldigt länge med och han var inte bara en coach utan som en familjemed­lem och en trygghet. Då är det klart att laget reagerar då han försvinner, säger Savolainen.

Glader ersattes av Mikael Forsberg som kommit bra in i laget också om tränarbyte­t förde med sig en hel del nytt. Dessutom lämnade målvakten Minatsu Murase laget för några veckor sedan hennes sambo bytt klubb från Luleå till Örebro.

– Det är klart att det är saker som påverkat laget, vi är bara människor, säger Savolainen.

I landslaget har turerna inte varit lika drastiska. Men Damlejonen är inne i en föryngring­sprocess då flera rutinerade spelare lade av efter hemma-VM och nya förmågor fått chansen under säsongen.

– Det är mycket nytt i landslaget och mycket nytt för de nya spelarna att ta in och lära sig. Det har varit nya spelare med under varje träff och det finns mycket att lära sig hela tiden. Därför har resultaten inte varit så bra som tidigare.

Förlustern­a mot de europeiska lagen har varit en del av inlärnings­och utveckling­sprocessen för laget och något spelare och tränare lärt sig av.

– Vi har pratat mycket om läget i laget då vi förlorat mot lag vi vanligen besegrar. Trots att varje förlust svider så spelar de här förlustern­a under säsongen egentligen ingen roll. Det viktigaste är att vi lär oss av dem och att vi är bra i VM, säger Savolainen.

Trots utmaningar både i klubboch landslag har Savolainen själv haft en succéartad säsong.

Med sina 40 poäng på 34 matcher är hon Luleås nästbästa poängmakar­e. Bara landslagsk­ompisen Petra Nieminen är bättre (24+31=55). Savolainen är bästa målskytt bland backarna och poängtvåa bakom HV:s Sidney Morin (15+32=47). I poängligan ligger Savolainen på niondeplat­s med två omgångar av serien kvar att spela.

– Man ska ju inte bara titta på poängen men visst har jag haft en bra säsong, säger hon.

En av orsakerna till de många målen och poängen är ett större självförtr­oende. En annan orsak är att hon tränat sitt skott mer än tidigare. Det är inte bara en eller två gånger hon stannar kvar på isen och nöter skottet tillsamman­s med Nieminen.

– Jag vågar göra det jag är bra på på isen – att hålla puck och skjuta. Och jag vågar ta kliv framnåt i banan och känner att jag blivit mer självsäker i mitt spel, säger Savolainen.

– Jag har vågat göra sådant på planen som jag inte gjort förr och det har gett resultat.

Hon har skjutit 20 mål den här säsongen då hennes tidigare målrekord var 11 och hon har stått för inte mindre än tre hattrick under säsongen – det senaste för en dryg vecka sedan.

– Jag vet inte hur det blivit så att jag gjort tre hattrick. Coachen har sagt att jag ska skjuta mera och det har jag gjort, säger hon.

Skämt och skratt

Den nya målfarliga Savolainen kan också bidra mer framåt i landslaget då det föryngrade laget siktar på att nå nya framgångar då VM avgörs i Kanada i mars och april.

I och med att det kommer in nya tonåringar i laget på löpande band är 22-åringen Savolainen inte längre en av de unga i laget utan hon har fått se sig själv i en ny roll.

– Jag känner mig äldre nu då jag hör till de mer rutinerade i laget, säger Savolainen som har 124 landskampe­r, 4 VM och ett OS på meritlista­n.

– Förr har jag varit bland de yngsta i laget men nu måste jag kanske lite mera tänka efter vad jag gör då de unga ser upp till mig och följer med vad jag gör.

Savolainen är känd för att vara en vitaminspr­uta i laget och en spelare som ständigt är glad och positiv och sprider positiv energi och glädje kring sig.

– Jag brukar skämta mycket och gör också det med de nya spelarna i laget. Jag minns då jag själv kom med i laget och kände mig lite osäker och hur bra det kändes då någon av de äldre spelarna skämtade med mig. Det hjälper med skämt och skratt för att alla ska känna sig välkomna, säger hon.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? Ronja Savolainen vill att Damlejonen ska hitta samma avslappnad­e och goda sammanhåll­ning som man hade under hemma-VM förra säsongen.
■
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA Ronja Savolainen vill att Damlejonen ska hitta samma avslappnad­e och goda sammanhåll­ning som man hade under hemma-VM förra säsongen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland