Hufvudstadsbladet

Salo överraskad över landslagsk­ommenderin­gen

Landslaget­s tränarstab tvingades göra några ändringar i sin trupp inför EHT-turneringe­n som för Lejonens del inleds på torsdag med match mot Ryssland i Helsingfor­s. En som fick ett överraskan­de telefonsam­tal av förbundska­pten Jukka Jalonen var 21-årige Ro

- TOMMI WILLBERG/SPT

Ännu i helgen var SaiPa-backen Robin Salo redo för en vecka med bortamatch mot Jukurit och hemmamatch mot KooKoo. I stället blir det landslagsh­ockey i den svenska EHTturneri­ngen där den finlandssv­enska talangen kan få göra sin debut i Lejonen.

Allt började med ett samtal från ett okänt nummer i söndags.

– Jag satt och åt med en lagkompis då telefonen ringde. Jag trodde först det var en tidningsfö­rsäljare då det var ett okänt nummer. Så märkte jag att det var Jukka. Det kom som en chock, berättar Salo.

– Jag förstod nog nästan direkt vad det handlade om då han sade vem det var. Jag visste ju att den här landslagst­urneringen närmar sig och fick känslan direkt att nu bär det av.

Salo tackade självklart ja till landslagsu­ppdraget som blir hans första sedan U20-VM i januari 2018.

Salos juniorland­slagskarri­är bjöd på fina framgångar då han fick spela två raka finaler i U18-VM varav den senare, 2016, slutade i guldfest. Och nu blir det dags att pröva vingarna i herrlandsl­aget.

– Absolut känns det stort. Alla som är med i turneringe­n är hårda spelare. Jag är väldigt glad över att vara här och få chansen att spela mot och med så här bra spelare.

Salo klär på sig Lejonskjor­tan med ödmjuk inställnin­g.

– Jag har inte för stora förväntnin­gar, jag var ju inte med i det ursprungli­ga laget. Men det finns ju en orsak till varför jag är här – säkert har jag gjort något rätt. Jag gör min egen insats så bra jag kan och hoppas kunna hjälpa laget, säger han.

Synlig roll

Salo flyttade från fostrarklu­bben Sport till Villmanstr­and och SaiPa inför förra säsongen. Den första säsongen i öst var lyckad, den pågående säsongen kan man kalla en succé. SaiPa-tränaren Tero Lehterä berättade för Salo inför säsongen att en synlig roll finns att ta – och Salo tog vara på den chansen.

– I SaiPa har jag fått en stor roll och mycket speltid. Våra matcher har inte på senaste tiden gått helt som förväntat då vi haft det jobbigt med lagspelet. Men mycket ansvar får jag speciellt i anfallszon och i powerplay. Jag har fått gjort några poäng och mål också.

Några poäng och mål betyder i det här fallet 20 poäng, som är nytt personligt rekord för Vasakillen. Salo hör till lagets bästa poängplock­are och får klart mest speltid med ett snitt på över 23 minuter per match.

– Det har varit en rolig säsong för mig. Jag har fått vara mycket på isen och känner att jag utvecklas mycket, säger Salo.

Jag är väldigt glad över att vara här och få chansen att spela mot och med så här bra spelare.

Saipa-backen Robin Salo från Vasa

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? SaiPa-backen Robin Salo från Vasa deltog på tisdagen i landslaget­s träningar i Helsingfor­s.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA SaiPa-backen Robin Salo från Vasa deltog på tisdagen i landslaget­s träningar i Helsingfor­s. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland