Hufvudstadsbladet

Lehterä tillbaka i Lejonen och sugen på VM

Jori Lehterä vet att han har mångas blickar på sig då han klär på sig landslagss­kjortan efter en paus på tre och ett halvt år.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Jori Lehterä har gjort en fin karriär i ishockeyri­nkar på båda sidor av Atlanten men de senaste åren har inte varit alldeles lätta för 32-åringen. För ett knappt år sedan dömdes den NHL-meriterade anfallaren av tingsrätte­n till ett fyra månaders villkorlig­t fängelsest­raff för köp och innehav av kokain. Domen har inte vunnit laga kraft och ärendet behandlas i hovrätten.

Förra säsongen var heller inte lätt i rinken. Lehterä underprest­erade i Philadelph­ia Flyers och skickades till AHL och dörren till NHL stängdes förr gott. Det blev en flytt till KHL och ryska storklubbe­n SKA S:t Petersburg där han har gjort 27 poäng på 48 matcher som assisteran­de kapten.

– Jag är hungrig och det känns bra. Efter en lång paus är ishockey kul igen, säger Lehterä inför den svenska EHT-turneringe­n som för Lejonens del inleds i Helsingfor­s med en match mot Ryssland.

Lehterä har varit förtegen och undvikt medier då SKA varit på besök i Helsingfor­s. Att han nu följs noggrant kom inte som någon överraskni­ng.

– Jag förväntade mig det här. Det här är en landslagst­urnering och därför snackar vi om ishockey, säger Lehterä.

Utesluter inte VM

Lehterä gör comeback i landslaget efter en paus på nästan tre och ett halvt år. Senast han hade på sig lejonskjor­tan var i World Cup hösten 2016.

– Det känns bra, förstås väntar man på de här matcherna. Jag har inte varit nervös, jag har spelat tillräckli­gt med hockey för att inte vara det. Det känns bara bra. Jag tar det som en ny utmaning då jag inte har varit med på en tid, säger han.

Mycket har hänt i Lehteräs karriär sedan han senast represente­rade Finland, men en grej har inte försvunnit.

– Fastän jag har blivit äldre så finns den där lekfulla ivern kvar.

Stjärncent­ern har en lyckad KHLsäsong bakom sig. Till den mån att han kan vara VM-aktuell då Finland försvarar VM-guldet i Zürich. Förutsatt att han bedöms vara representa­tionsdugli­g.

– Jag vill inte gå händelsern­a i förväg men om chansen dyker upp så ses vi i Zürich.

– För att få en VM-plats måste jag bara spela och hoppas att många NHL-centrar går långt i slutspelet, säger Lehterä med ett brett leende.

 ?? FOTO: JUSSI
NUKARI/LEHTIKUVA ?? Jori Lehterä ser fram emot att få
■ spela i landslaget igen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Jori Lehterä ser fram emot att få ■ spela i landslaget igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland