Hufvudstadsbladet

Friterat – krispigt, gott och onyttigt

Ett läckert sätt att få fras och färg på maten är att fritera den i olja. Både kyckling och grönsaker blir härligt krispiga. Det gäller bara att våga fritera, men många är rädda för den heta oljan. Det är skäl att vara försiktig.

- TEXT: MIA GAHNE/TT FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT

Nej, det är inte det minsta nyttigt. Och ja, vi bör tänka på hälsan allt som oftast. Men någon enstaka gång ibland kan man väl ändå få unna sig något härligt knaprigt och lite småsalt direkt från frityrpann­an?

Gör man det dessutom hemma smakar det oftast godare än de portioner med snabbmat som man köper på stan.

Många fruktar frityren. Visst är det bra att vara aktsam och tänka efter före, men rädslan är ofta betydligt överdriven.

Det du däremot behöver tänka på är att använda rätt sorts olja, det vill säga en neutral olja utan smak som tål höga temperatur­er. Själv brukar jag använda varmpressa­d rapsolja. Bra alternativ är jordnötsol­ja, raffinerad kokosolja och druvkärneo­lja. I Grekland friterar man så klart i olivolja, men det blir rätt dyrt för oss här i Norden och lite synd på oljans smak som oftast försämras under processen.

Inget vatten!

Se till att alltid ha ett lock till hands. Oljan får inte börja ryka och osa. Skulle det värsta hända och oljan fattar eld lägger du helt enkelt bara på locket. Släck ALDRIG brinnande olja med vatten!

Av samma anledning är det viktigt att råvaran som friteras är så torr som möjligt. Minsta vätska kan ställa till med farligt heta stänk och annat elände. Efteråt kan man med fördel sila oljan i ett kaffefilte­r och återanvänd­a den ett par gånger. Efter det häller man tillbaka den använda oljan i flaskan, försluter den ordentligt och kastar i soporna – eller ännu hellre lämnar in till återvinnin­g om möjligt. Häll aldrig ut olja i vasken, det orsakar stopp.

Nog med förmaninga­r, nu till det roliga: panera, dubbelpane­ra och fritera kan låta komplicera­t. Det är det inte. Bara värm oljan till 160– 180 grader. Har du ingen termometer kan du slänga i en brödbit och se när den börjar få fin färg.

I med godsaker – allt ifrån grönsaker till ost, fisk, skaldjur, kött, fågel, deg, kaksmet och risbollar fungerar att fritera. Man kan till och med fritera pizza.

Låt de friterade bitarna rinna av på hushållspa­pper, salta lätt och njut!

 ??  ??
 ??  ?? Friterad salvia är suveräna små snacks.
■
Friterad salvia är suveräna små snacks. ■
 ??  ?? Var inte rädd för att fritera. Det
■ är inte alls så svårt som man skulle kunna tro. Det viktiga är att ha ett lock till kastrullen nära till hands.
Var inte rädd för att fritera. Det ■ är inte alls så svårt som man skulle kunna tro. Det viktiga är att ha ett lock till kastrullen nära till hands.
 ??  ?? Friterade zucchinipl­ättar är en
■ grekisk delikatess.
Friterade zucchinipl­ättar är en ■ grekisk delikatess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland