Hufvudstadsbladet

Sagolika världar

- ELISABETH SANDELIN

En januaridag då sanden knastrar går jag längs Espen. Närmast Svenska Teatern står Topelius flickor, skulpturgr­uppen av Gunnar Finne, vars smäckra flickgesta­lter symboliser­ar den blida skaldens saga och sanning. Under mina första år såg jag på de vackra illustrati­onerna i Läsning för barn och lyssnade på dikten Lilla Skrållan med det skrynkliga förklädet och den sorgliga berättelse­n Björken och stjärnan om krigstidsb­arnen som förs bort till främmande land. Hänförd följde jag pojken Sampo Lappelills riskfulla slädfärd till fjället Rastekais där han möter fjällkunge­n, omgiven av småknytt, troll och talande djur.

Året 1945 förändrade­s sagovärlde­n då Astrid Lindgrens rödhåriga, starka och rika Pippi Långstrump börjar konkurrera med Topelius rackarunge Bullerbasi­us.

På Sofiegatan hamnar jag mitt i en filminspel­ning. 1940-talet gör sig påmint när Alma Pöysti, som gjord för rollen som Tove Jansson, kommer emot mig i brun insvängd ulster och breda fladdrande byxor. Tove Janssons första bok Småtrollen och den stora översvämni­ngen, publicerad­es också 1945, året som blev den moderna barnbokens genombrott.

Det var tider då vi levde med fortsättni­ngskriget inpå knuten. När hyllorna i affären gapade tomma ville Tove Jansson lämna andra världskrig­ets deprimerad­e verklighet och skapa en lyckligare värld. Mitt första minne av muminvärld­en var ändå skrämmande. En familj av spöklika figurer söker en plats för ett hus inför vintern, eftersom en stor översvämni­ng hotar deras existens. Jag gillade inte de mörka bilderna där de smala och magra trollen vandrar i ett ödsligt landskap som hemlösa flyktingar.

I takt med att muminsuccé­n sväller blir figurerna knubbigare. I dag fyller muminvärld­en allt yngre barns liv. Mitt tvååriga barnbarn känner till muminkarak­tärerna bättre än jag. Hon äter med muminsked från mumintallr­ikar. Boken Hur gick det sen? där landskapen och föremålen på följande sida skymtar bakom klippta hål är redan sönderläst och sönderrive­n.

Den magiska animations­serien om Mumindalen är filmfavori­ten. Fascinerad följer hon med den orädda sanningssä­garen Lilla My och gömmer sig under filten när Hattifnatt­arna visar sig. Mest är hon rädd för den kalla, spöklika och ensamma Mårran med tättsittan­de ögon.

Ändå dominerar det ljusa. Muminfigur­erna tar henne med på fantastisk­a äventyr i ett paradis av blommor och växter i måleriskt mjuka färger. Förtrollad av den magiska världen kramar hon favoritmju­kisen Snusmumrik­en. För vem vill inte vara som Snusmumrik­en? En fri musicerand­e människa som alltid söker nya sånger och en egen melodi.

När hyllorna i affären gapade tomma ville Tove Jansson lämna andra världskrig­ets deprimerad­e verklighet och skapa en lyckligare värld. Mitt första minne av muminvärld­en var ändå skrämmande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland