Hufvudstadsbladet

Te lockar drickaren att trappa ner tempot

Den nationella temadagen teets dag firas för femte gången i dag. Te är en trenddryck som i bästa fall sätter fokus på välbefinna­nde, kvalitet och ekologisk odling.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

I dag är det Teas namnsdag enligt den finska kalendern. Den dagen valde föreningen Teen ystävät (Teets vänner) som temadag då man lanserade den nationella tedagen 2015. Sedan dess har intresset för te vuxit mycket i Finland.

Tedrickarn­a är en allt större och brokigare skara som förenas av en sak – de föredrar att dricka te vid tillfällen då andra dricker kaffe. Och de vill inte bli serverade gammalt påste, utan de föredrar att dricka te av färska teblad som har fått stå och dra i hett och friskt vatten i ett par minuter.

– Tekulturen har utvecklats under de senaste åren. Det har öppnats nya tebutiker både i Helsingfor­s och på andra orter i Finland och utbudet av te har vuxit mycket. Numera används te också som matdryck, säger Petra Tandefelt, ordförande för Teets vänner i ett pressmedde­lande.

Te är Finlands fjärde populärast­e dryck efter vatten, kaffe och mjölkprodu­kter, enligt undersökni­ngen Finravinto 2017 som Institutet för välfärd och hälsa lät göra.

– Det är hög tid att tedrickarn­a blir synliga i samhället. Tedrickarn­a vill välja sin dryck ur ett tillräckli­gt stort sortiment av god kvalitet, påminner Tandefelt.

Te lockar drickaren att lugna ner sig inför sin rykande varma kopp. Te ska inte drickas för hett, den ideala temperatur­en infaller när koppen känns behaglig i handen.

– Folk uppfattar te som en välfärdsdr­yck. Tedrickarn­a är kvalitetsm­edvetna och finns i alla åldrar, från ungdomar till seniorer. Att de är miljömedve­tna ser vi av att allt fler kunder har med sig en egen teburk när de kommer till butiken för att minska på mängden avfall, säger tehandlare Kirsi Pullinen vid Demmers Teehaus.

Teets dag firas med en kopp te i många tebutiker och tehus i Helsingfor­s, men också på en del offentliga ställen som kaféer, bokhandlar, förlag och museer.

På lördag, den 8 februari, ordnar Teets vänner två guidade promenader genom Helsingfor­s tedistrikt, de startar klockan 11 och 13 vid Fredriksga­tan 55 och går via butiker som The Ounce, Teemaa, Demmers Teehaus, Old Tea Shop och fortsätter till nya Chaya ja Take-T i köpcentret Tripla i Böle.

Det är hög tid att tedrickarn­a blir synliga i samhället. Tedrickarn­a vill välja sin dryck ur ett tillräckli­gt stort sortiment av god kvalitet. Petra Tandefelt Ordförande för Teets vänner

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Teets dag firas i dag, förslagsvi­s med just en kopp lagom hett te ur en lagom stor kopp.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Teets dag firas i dag, förslagsvi­s med just en kopp lagom hett te ur en lagom stor kopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland