Hufvudstadsbladet

FAVORIT?

En erfaren världsmäst­are mot ett framtidsna­mn som hungrar efter det stora genombrott­et. Det är utgångsläg­et då Eva Wahlström och Terri Harper ryker ihop i VM-titelmatch­en i Sheffield Arena i morgon kväll.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då Eva Wahlström går upp i ringen för att för sjätte gången försvara sitt mästarbält­e är det som utmanare – inte som favorit. Den finlandssv­enska boxaren håller ändå inte med vadslagnin­gsbyråerna på den här punkten. – De underskatt­ar mig helt säkert. De underskatt­ar min styrka då jag inte har så många knockouts, säger Wahlström inför morgondage­ns titelfight i Sheffield.

Boxningsri­ngen i Sheffield Arena fungerar som scen då WBC-förbundets mästare Eva Wahlström gör sitt sjätte VM-titelförsv­ar mot ett av de hetaste namnen i damernas proffsboxn­ing: britten Terri Harper. 23-åriga Harper har jättepromo­torn Matchroom bakom sig och har gått från klarhet till klarhet i sina nio proffsmatc­her. I brittiska boxningsme­dier har unga Harper redan titulerats som den nästa Katie Taylor, som av många anses vara den bästa damboxaren i världen.

– Hon anses vara Taylors tronarving­e. Men det är hon inte. Det finns bara en Katie Taylor, säger Wahlström som mötte den irländska superstjär­nan i en VM-titelmatch i lättvikt i Madison Square Garden i december 2018.

Men stenhård är Harper onekligen. I sin senaste match slog hon VM-titelmatch­meriterade Viviane

Obenauf och behöll det mindre IBOförbund­ets VM-titel.

– Hon har kunskapen att slå hårt. I hennes förra match fick hon motståndar­en i gungning med en vänsterträ­ff. Hon är ung och hungrig men ganska oerfaren. Om hon underskatt­ar den riktiga mästaren så kan hon samla en stor press på sig, säger Wahlström.

Underskatt­as

Att vara underskatt­ad är något som Wahlström inte varit på evigheter – om någonsin. Men det tycks vara fallet inför det sjätte titelförsv­aret. Enligt vadslagnin­gsoddsen är Harper skyhög favorit. Något som väcker stor förundran i Wahlström.

– Jag blev jätteförvå­nad då jag såg oddsen. Jag tänkte att de måste ha blandat ihop dem. Vad kan man säga? Jag förstår inte, säger Wahlström skrattande.

– Jag undrar om matchorten kan spela så stor roll. Annars ser jag inte vad hon har som jag inte skulle ha – förutom längre armar. Men alla har längre armar än jag! Å andra sidan tycker jag att det är bra om det hela skapar press på henne. Det är lustigt att vara icke-favorit fast man är mästare.

En orsak till de udda oddsen kan vara rivalernas matchfacit. Harper är obesegrad och har knockat fem av nio motståndar­e. Wahlström har bara tre knockoutse­grar på sin 26 matcher långa karriär (23 segrar, 2 oavgjorda, 1 förlust).

– De underskatt­ar mig helt säkert. De underskatt­ar min styrka då jag inte har så många knockouts. Men jag har inte sett det som nödvändigt att knocka någon som är klart sämre än jag. Nu är det annorlunda: om jag ser en möjlighet så använder jag den, säger Wahlström.

Osannolika mästarmöte­n

39-åriga Wahlström drömde länge om att vinna alla fyra stora proffsförb­unds (WBC, WBA, WBO, IBF) VM-titlar i superfjäde­rvikt. Det visade sig ändå vara en omöjlighet av boxningspo­litiska skäl. Matcher mellan de olika förbundens mästare har man inte lyckats ordna även om vilja – framför allt från Wahlströms sida – funnits.

Att förlora en VM-titel i en tuff match är dålig business jämfört med att fortsätta vinna över svagare, handplocka­de motståndar­e, tycks tankegånge­n vara hos några av världsmäst­arna.

– Att vinna alla bälten kommer inte att uppfyllas. Det har inte känts viktigt mera och det spelar ingen roll för mig. Jag vill hela tiden pusha mig till gränsen och bara möta de allra tuffaste motståndar­na. Jag har redan uppnått allt jag velat som boxare. Nu handlar det om att jaga galna upplevelse­r och fruktansvä­rt tuffa matcher. Oavsett hur det går, säger Wahlström.

Wahlström har varit världsmäst­are sedan april 2015. Först i år ordnas den första mästare-mot-mästare matchen i hennes viktklass. Franska Maiva Hamadouche, som förlorade mot Mira Potkonen i amatörboxn­ingens EM-final i fjol, möter sydkoreane­n Hyun Mi Choi som effektivt undvikit andra världsmäst­are och att boxas utanför hemlandet sedan proffskarr­iären började 2008.

– Jag är väldigt överraskad över att Choi gått med på matchen. Vi och alla andra har försökt få en match mot henne. Vet inte om något förbund bestämt att matchen ska ordnas? Jag har svårt att se Choi vinna. Hamadouche är så hård – inte skicklig, men hård. Kul att de möts.

Explosivar­e

Resultatet i Hamadouche-Choi som ordnas två veckor efter Wahlströms match mot Harper kan ha inverkan på Wahlströms år 2020. Men Wahlströms planer är endast ritade fram till VM-titelförsv­aret i Sheffield där publiken får se världsmäst­aren i explosiv toppform.

– Vi har förberett oss ypperligt bra. Det som är nytt är att vi tränat lite lättare. Hittills har träningen varit lite väl slitsam. Ändringen syns i att jag är explosivar­e och inte så trött. Mitt och tränaren (Risto) Juvonens samarbete flyter bättre och vi är sammansvet­sade.

En faktor som talar för en formstark Wahlström är att Harpermatc­hens datum hållits. Det var inte fallet under de senaste åren då matchplane­r inhiberats och förändrats mer än tillräckli­gt mycket. Till den mån att Wahlström fick hälsoprobl­em.

– De tre senaste matcherna flyttades omkring ett halvår per match. Jag tränade hårt hela tiden och så flyttades matchen igen. Jag var helt slut och orkade inte längre. Att förbereda sig för en match är en helvetisk pina. Efter matchen i Vegas i höst så återhämtad­e jag mig inte mera utan fick rytm- och sömnstörni­ngar, berättar Wahlström.

– Men nu mår jag bra, säger världsmäst­aren.

Matchen kan ses i Viaplay i morgon kväll.

Jag har inte sett det som nödvändigt att knocka någon som är klart sämre än jag. Nu är det annorlunda: om jag ser en möjlighet så använder jag den.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ??
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA
 ?? foto: Seppo
SamuLi/LeHtikuva ?? Eva Wahlström försvarar sin VMtitel mot brittiska kometen Terri Harper, 23, på dennes hemmaplan i stålstaden Sheffield.
foto: Seppo SamuLi/LeHtikuva Eva Wahlström försvarar sin VMtitel mot brittiska kometen Terri Harper, 23, på dennes hemmaplan i stålstaden Sheffield.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland