Hufvudstadsbladet

Nu pratar FPA:s robot svenska

Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) satsar på artificiel­l intelligen­s för att kunna betjäna kunderna dygnet runt. Nu har föräldrafö­rmånerna fått sin svensktala­nde robot.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

I går morse lanserade FPA sin svensksprå­kiga dialogrobo­t. Det nya systemet ska kunna svara på den unga generation­ens krav på att få svar på sina frågor digitalt och vilken tid som helst på dygnet.

De personer som direkt i går morse provade på den nya servicen gav roboten ett gott betyg i form av tummen upp.

– Chattbotte­ns första dag gick riktigt bra, säger Riikka Lindroos-Järvitalo som ansvarar för utveckling­en av chattbotta­rna vid FPA.

Än så länge finns botten till bara för frågor om barnfamilj­eförmåner, men ska småningom utvecklas att omfatta också andra kategorier på FPA:s sidor. Näst i tur står utkomststö­d och kundbetjän­ing som småningom får egna chattfunkt­ioner först på finska, sedan på svenska.

Med andra ord har arbetet som pågått sedan hösten burit frukt. En så kallad botviskare har lärt roboten att skilja mellan olika dialekter och att förstå hur människor talar.

Enligt Riikka Lindroos-Järvitalo var det från första början klart att ingen automatisk översättni­ng skulle användas, utan att en riktig människa skulle lära systemet prata svenska.

De regionala olikhetern­a i Svenskfinl­and har också beaktats – folk frågar olika saker beroende på var i Svenskfinl­and de bor, visade det sig.

– Det har varit viktigt att ta målgruppen i beaktande och förstå hur den talar och tänker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland