Hufvudstadsbladet

Tyskt krismöte

En dag efter att han överraskan­de utnämnts till ministerpr­esident i tyska Thüringen lämnar liberala FDP:s Thomas Kemmerich posten. Kemmerich valdes med stöd av främlingsf­ientliga AFD, något som fått regeringsp­artnern SPD att kalla till krismöte.

-

Valet av Thomas Kemmerich, från liberala FDP, till den högsta politiska posten i delstaten Thüringen möjliggjor­des av att både Merkels kristdemok­ratiska CDU och AFD ställde sig bakom honom i onsdagens omröstning.

Därmed segrade Kemmerich – med en rösts marginal – framför kandidaten från vänsterpar­tiet Die Linke som är delstatens största.

Det är första gången en ministerpr­esident kommit till makten med stöd av AFD.

– Det är kontrovers­iellt eftersom ett stort tabu har brutits inom den tyska politiken. Det har funnits en princip bland borgerliga partier om att inte samarbeta med AFD, säger Thomas Sommerer, Tysklandse­xpert och statsvetar­e vid Stockholms universite­t, till TT.

Kemmerich avgår

Redan under torsdagsef­termiddage­n vek sig Kemmerich för den häftiga kritiken och aviserade sin avgång.

– Vi har beslutat att ansöka om att delstatspa­rlamentet ska upplösas. Vi vill ha nyval för att tvätta bort fläcken från AFD:s stöd för ministerpr­esidentpos­ten, säger han under en presskonfe­rens.

Kemmerich utnämning kom till synes som en överraskni­ng. AFD:s ledamöter valde att rösta på honom i stället för sin egen kandidat, något Kemmerich i ett försök att distansera sig från det främlingsf­ientliga partiet kallade ett ”bedräglig trick”.

 ?? FOTO: MARTIN SCHUTT/TT-AP ??
FOTO: MARTIN SCHUTT/TT-AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland