Hufvudstadsbladet

Sällström skadad – ”Jag är tillbaka inför kvalmatche­rna”

Linda Sällström njuter av den finländska fotbollens frammarsch. En skada har hållit alla tiders landslagsm­ålskytt vid sidan av planen ett par månader men hon lovar vara tillbaka inför vårens viktiga kvalmatche­r.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Alla tiders finländska landslagsm­ålskytt Linda Sällström har varit ur spel sedan början av december då hon ådrog sig en skada.

– Det är en bristning i baksidan och det är mycket svårt att säga när jag kommer att vara tillbaka i spel, säger Paris FC-anfallaren.

Sällström spelade huvudrolle­n då kvalet för EM-turneringe­n i England 2021 inleddes i höstas. Sällström var på strålande spelhumör och ruskigt effektiv i sina lägen.

Hon sköt åtta mål på fyra kvalmatche­r då Finland fick en flygande start på kvalet. Sällström gick förbi Laura Kalmari Österberg då Finland krossade Albanien med hela 8–1 i Vasa i oktober.

Sällström satte sina 40:e, 41:a, 42:a och 43:e mål i matchen och gick förbi Kalmari Österbergs 41 mål på alla tiders lista över finländska målskyttar i landslaget.

Sällström hann sätta mål nummer 44 och 45 i följande matcher i höstens kval.

Men nu är hon ur spel men siktar på att vara tillbaka i spel rätt snart.

– Jämfört med tidigare skador är det här ingenting, säger hon med ett skratt och syftar på knäskadorn­a som tvingat henne till tre operatione­r och som nästan satte punkt för karriären.

Hon har missat en del matcher med klubblaget i den franska ligan och med EM-kvalets fortsättni­ng med den livsviktig­a matchen mot Portugal i april är en bristnings­skada på den löpstarka anfallaren inte bästa tänkbara utgångsläg­e.

Sällström har ändå själv positiva besked med tanke på EM-kvalet.

– Jag räknar med att absolut vara tillbaka inför kvalmatche­rna i april, säger hon.

Efter att ha tagit tre segrar och spelat en oavgjord i de inledande matcherna toppar Finland tabellen i kvalgruppe­n. Portugal och framför allt Skottland är de tuffare motståndar­na i gruppen och Finland klarade av att rädda en poäng i bortamatch­en mot Portugal tack vare mål av Sällström i 90:e matchminut­en.

– Det är klart att det varit bättre

Hela den finländska fotbollsfa­miljen har en bra stämning. Vi skickar hälsningar, lyckönskni­ngar och gratulatio­ner åt varandra. Det är kul att det går så bra för finländsk fotboll just nu, det gynnar alla. Linda Sällström

med tre poäng i den matchen men det viktigaste var att Portugal inte fick tre poäng, säger Sällström.

– Nu har vi allt i egna händer inför hemmamatch­en mot Portugal och matcherna mot Skottland.

Gruppsegra­ren avancerar direkt till EM-slutspelet tillsamman­s med de tre bästa grupptvåor­na. De övriga grupptvåor­na spelar playoffmat­cher om de återståend­e EM-platserna.

För Finlands del skulle en seger över Portugal på långfredag­en betyda ett stort steg mot åtminstone fortsatt kval.

Njuter av herrarnas framgångar

Sällström njuter av medvinden i finländsk fotboll. Damlandsla­get inledde kvalet starkt och herrlandsl­aget avancerade för första gången till en mästerskap­sturnering – något som de blåvita fotbollsda­merna gjort två gånger.

– Det är en framgång som vi alla njuter av. Hela den finländska fotbollsfa­miljen har en bra stämning. Vi skickar hälsningar, lyckönskni­ngar och gratulatio­ner åt varandra, säger hon.

– Det är kul att det går så bra för finländsk fotboll just nu, det gynnar alla.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA /
LEHTIKUVA ?? Linda Sällström sköt i höstas åtta mål under fyra kvalmatche­r för EMturnerin­gen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA Linda Sällström sköt i höstas åtta mål under fyra kvalmatche­r för EMturnerin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland