Hufvudstadsbladet

I Tottenham kände sig Eriksen som det svarta fåret

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Christian Eriksen är nyckelspel­aren i det danska landslag som inleder EM-slutspelet med match mot Finland hemma på Parken 13 juni. Sett ur finsk synvinkel hade det kanske varit bättre om Eriksen stannat säsongen ut i Tottenham. För dansken själv kom flytten till Italien och Inter som en befrielse.

Luften gick ur såväl Tottenham som Eriksen i somras. Finalförlu­sten mot Liverpool i Champions League var mentalt svår att smälta och den danska mittfältar­en var redan då ute efter en flytt.

– Tottenham brukar inte spela så stora matcher som finalen i Champions League. Det var första gången och det kändes så speciellt. Då vi förlorade fanns bara tomhet kvar. En del spelare var fortfarand­e deppiga då ligasäsong­en började. Sen gör vi några dåliga matcher och hamnar i en ond spiral. Det var tufft helt enkelt.

Ryktena cirkulerad­e under sommaren och Real Madrid, Barcelona, Manchester United och Inter nämndes men då transferfö­nstret stängde i slutet av augusti var Eriksen alltjämt Tottenhams man.

Eriksen meddelade ganska omgående efter förlusten mot Liverpool att han ville bort. Något som fick en del av supportrar­na att vända honom ryggen.

– Jag var plötsligt en bad boy och fick skulden för en massa saker, säger Eriksen till BBC.

En mycket framgångsr­ik period på sex och ett halvt år i Tottenham fick ett tråkigt slut. Den sista säsongen blev en mardröm för Eriksen som inte ville vara kvar och för Spurs som inte alls kommit upp i samma nivå som de senaste säsongerna.

– Jag är oerhört lättad över att ha lämnat England bakom mig. Det var bara snack om när jag skulle lämna klubben. På gatorna sade fansen bara tack och adjö då de såg mig trots att jag fortfarand­e var Tottenhams spelare.

Turbulense­n och de dåliga resultaten innebar att Mauricio Pochettini fick sparken och att José Morinho tog över.

– Jag har ingenting ont att säga om Mourinho. Han kunde mycket väl ha sagt: Eriksen är på väg och då får han inte spela mera men det gjorde han inte.

– Jag berättade att jag ville bort och då sa han att jag skulle försöka vara lycklig ändå och spela då jag behövdes ute på planen, säger Eriksen till BBC.

Utanför planen hade Eriksen det också tungt då lagkamrate­n Jan Verthongen och Eriksens flickvän blev lite för vänliga mot varandra. Något som knappast stärkte moralen inom truppen.

Förpestade stämningen

– Det blev lite löjligt då det hela tiden snackades om att det är en spelare som förpestar atmosfären och omklädning­srummet. Och det var givetvis jag. Under mina år i Tottenham var det väldigt många spelare som ville lämna klubben. Skillnaden var att jag gick ut med det offentligt och det gjorde mig till en oönskad person bland fansen, ett svart får.

Då Inter aviserade ett seriöst intresse för 27-åringen i januari tändes hoppet men samtidigt försökte dansken hålla sig lugn.

– I slutändan är det en fråga om pengar. Hur mycket vill den ena klubben ha och den andra betala.

Köpesumman blev löjligt låga 20 miljoner, Eriksen är värderad till minst det fyrfaldiga, men med ett i sommar utgående kontrakt var det sista chansen för Tottenham att få något alls för honom.

– I sista hand var det ordförande­n Daniel Levy som sade ja eller nej. Jag förhöll mig proffsig och pressade inte honom på något sätt.

Eriksen förknippad­es med Manchester United i flera års tid men det blev aldrig något av det.

– Det fanns väl diskussion­er men aldrig något konkret. Jag ville inte heller bli kvar i England. Jag behövde en ny miljö och en helt ny utmaning.

Derby på söndag

Antonio Conte ville verkligen ha Eriksen och ett redan väldigt kreativt mittfält får i den danska världsstjä­rnan ytterligar­e en portion briljans. Eriksens passningsr­egister är fantastisk­t och spelsinnet enastående. Lägg till farliga distanssko­tt och han kan snabbt bli en ny favorit i det blåsvarta lägret i Milano.

Inters kurva har pekat uppåt de senaste åren med nya, penningsti­nna ägare och en något klarare vision för vad klubben ska sträva efter.

I serie A skuggar laget Juventus och Inter kan lägga allt krut på den inhemska ligan då laget åkte ut i gruppspele­t i Champions League.

Eriksen fick en knapp timme mot Udinese för att spela in sig. På söndag kväll väntar en riktig klassiker då Milan står för motståndet i ett eldfängt derby.

– Jag snackade med Simon Kjaer inför flytten hit och visst känner jag till att en viss Zlatan spelar i Milan numera. Det blir häftigt, säger Eriksen.

 ?? FOTO: LINDSEY PARNABY/LEHTIKUVA ?? Det sista halvåret i Tottenham glömmer Christian Eriksen helst.
FOTO: LINDSEY PARNABY/LEHTIKUVA Det sista halvåret i Tottenham glömmer Christian Eriksen helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland