Hufvudstadsbladet

Lejonen knockade Ryssland i starten

Tre mål på matchens sju första minuter. Lejonen fick en flygande start på säsongens tredje EHT-turnering då laget totaldomin­erade Ryssland i Helsingfor­s.

-

Finland gjorde processen kort med Ryssland genom att smälla in tre mål på knappa sju minuter i första perioden av premiärmat­chen i den svenska EHT-turneringe­n. En kalldusch som jätten från öst aldrig återhämtad­e sig från. Förstakedj­an med KHL-duon Jori Lehterä och Teemu Pulkkinen samt JYP:s måltjuv Julius Nättinen var väl framme i krossen.

Pulkkinen och Lehterä som bägge senast spelat i landslaget 2016 byggde ett friläge redan efter fem sekunders spel – och 37 sekunder in i dusten fladdrade nätmaskorn­a för första gången efter ett dundrande slagskott av Pulkkinen.

– Jag var ensam igenom genast i början så bra att det andra skottet gick in så behöver man inte gräma sig i onödan. Det är kul att göra mål, det är ju den rollen som jag har, säger Pulkkinen som ändå medger att det inte var något perfekt skott som ledde till 1–0.

– Jag måste medge att jag bara försökte skjuta mot mål. Jag tror pucken fick någon skruv och därför gick in under armhålan på målvakten. Det lönar sig alltid att skjuta.

Pulkkinen var på isen då Nättinen gjorde 2–0. Han är nöjd med hur hans anfallstri­o, och lagets spel över huvud taget, fungerade.

– Den första perioden var bra av oss. Det var en helt okej match men bättre kan det bli. Två mål och självförtr­oendet i taket. Jag tycker att 3–0 är ett ganska fräckt resultat, säger Pulkkinen.

Att Pulkkinen trivdes bra i rinken var ingen överraskni­ng. Den 28-åriga anfallaren har haft en kanonsäson­g i KHL, först i Dynamo Minsk och sedan december i Dynamo Moskva, där han stått för 22+12=34 poäng på 45 matcher. Med 22 fullträffa­r är han trea i hela KHL:s målliga.

Han tangerar också rekordet för flest mål av en finländare under en KHL-grundserie. Pulkkinen har sex matcher på sig att sno målrekorde­t av Esa Pirnes (2008-09 i Atlant Mytisjtji) och Juhamatti Aaltonen (2011-12 i Metallurg Magnitogor­sk).

Tuohimaa: ”Förstås känns det bra”

Matchens tredje mål gjordes av Julius Junttila som således öppnade sitt målkonto i herrlandsl­aget. Efter det ryska målvaktsby­tet som följde 3–0-målet spikade burväktarn­a igen.

Lejonens målvakt Frans Tuohimaa höll nollan då han stoppade 18 skott medan inbytta kollegan Alexander Samonov motade samtliga 21 skott. Tuohimaas debutsäson­g i landslaget har varit mäktig: i sin första match gjorde han mål och i match nummer tre höll han nollan.

– Förstås känns det bra. Svårt att säga något mer om det än att jag värderar det här högt. Vi täppte till i mitten då Ryssland ett par gånger fick maskinen i gång. Jag fick jobba ganska aktivt och det kändes som att balansen hölls hela tiden, säger Tuohimaa.

Härnäst åker Lejonen till Stockholm där laget möter Tjeckien på lördag och värdnation­en Sverige på söndag.

– Vi ska försöka fortsätta leverera där, säger Pulkkinen bestämt.

TOMMI WILLBERG/SPT

?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Teemu Pulkkinen (i mitten) och Jori Lehterä byggde ett friläge redan efter fem sekunders spel och vid 37 sekunder öppnade Finland målsaldot.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Teemu Pulkkinen (i mitten) och Jori Lehterä byggde ett friläge redan efter fem sekunders spel och vid 37 sekunder öppnade Finland målsaldot.