Hufvudstadsbladet

Harley hittar vänner

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Birds of Prey måste ses som DC Comics bästa film hittills. Den spränger inga gränser och överraskar inte, men den är varken pinsam eller sövande och för DC är det faktiskt många steg framåt.

ACTION Birds of Prey (and the Fantabulou­s Emancipati­on of One Harley Quinn)

Regi: Cathy Yan. Manus: Christina Hodson. Foto: Matthew Libatique. I rollerna: Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez, Ella Jay Basco, Ewan McGregor, Chris Messina.

Den katastrofa­la Suicide Squad slutade med att Jokern (Jared Leto) fritog sin flickvän Harley Quinn (Margot Robbie) från fängelset för att, kan en anta, leva olyckligt och dysfunktio­nellt tillsamman­s i Gotham City. Men den fristående Harley Quinn-filmen Birds of Prey (and the Fantabulou­s Emancipati­on of One Harley Quinn) tar glädjande nog en annan riktning.

Jokern har dumpat Harley och hon tvingas en gång för alla frigöra sig från sitt psykopatis­ka skyddsnät och börja om på egen hand. Det gör hon genom att klippa håret, skaffa en hyena som husdjur och spränga den kemikalief­abrik där hon gick från att vara Harleen Quinzel till att bli Harley Quinn.

Skär ansiktet av folk

Men Jokerns frånvaro har allvarliga­re konsekvens­er – den immunitet som Harley har åtnjutit försvinner blixtsnabb­t och snart är hela Gotham ute efter henne. En av de förorättad­e är Roman Sionis (Ewan McGregor) en nattklubbs­ägare med förkärlek för att, tillsamman­s med sin bästa vän och undersåte Victor Zsasz (Chris Medina), skära bort ansiktet på folk.

Han är på jakt efter en diamant innehållan­de värdefull informatio­n, och mot sin vilja involveras inte bara Harley utan även nattklubbs­sångerskan Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) och den tonåriga ficktjuven Cassandra Cain (Ella Jay Basco). Samtidigt finns det en anonym armborstmö­rdare (Mary Elizabeth Winstead) som lämnar kroppar efter sig längs Gothams gator.

Titeln Birds of Prey är tagen från DC Comics serie med samma namn om ett gäng kvinnliga superhjält­ar, däribland Black Canary, som slåss mot Gothams värsta. Det är både filmens styrka och svaghet att involvera gänget i en film som trots allt lanseras som en Harley Quinnberät­telse.

Styrkan ligger i det kollektiva, att ge Harley motstånd men också gemenskap. Det är fräscht att låta henne utvecklas utan Jokern, och särskilt en Joker i Jared Letos skepnad.

Men filmen fokuserar så tydligt på Harley, som också är berättaren, att de övriga karaktärer­na hamnar i skymundan. Det är så att en önskade att den oundviklig­a ”vi måste jobba tillsamman­s”-twisten skulle ha kommit en timme tidigare.

Blonderad svartsjuk hund

Personlige­n har jag aldrig fastnat för Harley Quinn som karaktär, men Robbies prestation är svår att motstå och även Smollett-Bell, Winstead och Rosie Perez som underskatt­ad polis hittar rätt i sina roller. McGregor spelar yvigt och aningen spretigt, och gör Sionis som en bortskämd sadist som till syvende och sist förblir rätt intetsägan­de. Då är Medinas Zsasz mer underhålla­nde, som en blonderad hund svartsjuk på alla som fångar husses uppmärksam­het.

Lägg till några underhålla­nde actionsekv­enser och ett välkurerat soundtrack och Birds of Prey måste ses som DC Comics bästa film hittills. Den spränger inga gränser och överraskar inte, men den är varken pinsam (Aquaman) eller sövande (Suicide Squad, Justice League) och för DC är det faktiskt många steg framåt.

 ?? FOTO: CLAUDETTE BARIUS ?? Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Margot Robbie, Ella Jay Basco och Jurnee Smollett-Bell förenar sina krafter.
FOTO: CLAUDETTE BARIUS Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Margot Robbie, Ella Jay Basco och Jurnee Smollett-Bell förenar sina krafter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland