Hufvudstadsbladet

Skandal blir förträffli­g underhålln­ing

För Hollywood är Bombshell en radikal film om sexuella trakasseri­er, men kanske är den inte radikal nog för resten av världen och för den historia som den bygger på.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

DRAMA

Bombshell – när tystnaden bryts

Regi: Jay Roach. Manus: Charles Randolph. I rollerna: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow m.fl. Från 7 år.

Megyn Kelly, som blev känd och ökänd på Fox News, var en skrämmande, blond, ultraameri­kansk uppenbarel­se – ett Barbienyhe­tsankare, som de kallas i filmen Bombshell. Tv-journalist hör till USA:s mest eftertrakt­ade och välbetalda jobb och kvinnor i branschen förväntas se ut som bombnedsla­g. Men titeln syftar också på kvinnornas farlighet; deras berättelse­r kan detonera när som helst.

Bombshell är baserad på den sanna historien om när så skedde år 2016, före metoo och Harvey Weinstein. Många karaktärer i filmen har autentiska namn. Det är främst en historia om sexuella trakasseri­er, företagsku­lturen på kabelnyhet­erna Fox News och hur den skapas och levs ut av Kellys chef och mentor Roger Ailes.

Före skandalen har Kelly skrivit om varför hon tog steget från advokat, där hennes spetskompe­tens ligger, till journalist­ik, som blev hennes genialitet (enligt egen utsago): ”Jag hade en liten röst i mig som sa: Jag är mera intressant än det här. Jag är mera intressera­d än det här.”

Orsaken till att hon hittade sin röst och sitt kall var just Ailes. Han sa: ”Gå ut och gör misstag – var inte rädd för att ta risker. Du försöker för mycket. Och jag har nyheter för dig. Du behöver inte vara perfekt. Ingen tycker om dig, om du är det.” Så hon skämtade på sin egen bekostnad framför kameran och blev älskad av hela den del av USA som tittade på Fox News (fortfarand­e landets mest populära nyhetskana­l).

Tre kvinnor

I Bombshell är Kelly (Charlize Theron, så kusligt porträttli­k att hon försvinner – absolut värd en Oscar) berättaren som kommer närmast biopublike­n. Filmen börjar med att hon presentera­r världen (”alla medier som stöder republikan­erna i en enda byggnad”) och arbetskult­uren (”Roger gillar ben”).

Filmen inleds med slutet av hennes blixtkarri­är: när hon ifrågasatt­e presidentk­andidat Donald Trumps kvinnosyn i direktsänd­ning. Efter Trumps så kallade blodkommen­tarer – ”hela landet talar om din mens”, som Kellys man säger – inleddes en hatstorm mot henne.

I samma veva stäms Ailes av Kellys kollega Gretchen Carlson (Nicole

Kidman alternerar skickligt mellan rasande och osäker medelålder­s karriärkvi­nna: är det befogat att hon ratas eller ska hon slåss?). Gretchen blir varnad: ”Ingen stämmer sin chef. Regel nummer ett i Företagsam­erika.”

Och den tredje huvudrolle­n är storögda Kayla (Margot Robbie), troende från bibelbälte­t, som Roger lockar in på sitt rum för att erbjuda henne att bli Gretchens efterfölja­re. ”Dra upp kjolen, Kayla” säger han medan han runkar påklädd i ett hörn. ”Jag är diskret men oförsonlig. Du ska bevisa din lojalitet.”

Ideologi paketerad som nyheter

Ailes är en populist som tidigt förstår Trumps lockelse – ”han är bra tv”. Han är en skrupellös republikan­sk ideolog som jobbat för Nixon och betraktar nyheter som ett vapen i ett ideologisk­t krig mot vänstern som håller på att ta över Amerika. ”En liberal vill leva i en framtid som han är för lat eller för dryg för att skapa”, säger han.

Filmen tar upp hur han grundade Fox News år 1996 och gjorde kanalen till en succé genom att ignorera sanning och journalist­etik och ge den bild av världen som dess konservati­va nischpubli­k önskar fanns.

Han hittar på valspråket ”rättvisa och balanserad­e” men sänder ut mot

satsen: påhittade nyheter, hatpropaga­nda. 9/11 var en våt dröm för honom då hans paranoia blev sann.

Spelad av John Lithgow i fetdräkt ger han först ett nästan sympatiskt intryck (för att skådespela­ren senast sågs som Churchill i The Crown?), men det intrycket bleknar ju mer maniskt han äter skräpmat, trakassera­r, övervakar, manipulera­r och får raseriutbr­ott.

Ändå är det inte ens nära Russell Crows vidriga porträtt av samma karaktär i miniserien The Loudest Voice på HBO Nordic, där Fox News uppkomst och koppling till USA:s politik presentera­s mer utförligt. (Jag blir sjuk av raseri i tvsoffan av hur mycket denna person lyckats skada demokratin. Jag trodde aldrig jag skulle känna sympati för Rupert Murdoch men här gör jag det – nästan.)

Problemet med verklighet­en

I Bombshell ligger fokus på kvinnorna och de sexuella trakasseri­erna. Dess stämningsl­äge ligger ofta nära satir, komedi och feministis­ka hjältedram­er som utspelar sig på arbetsplat­ser (typ Norma Rae, Erin Brockovich eller On the basis of sex).

Den är skriven av Charles Randolph, som i The Big Short (2015) rappt och påhittigt skildrar vad riskkapita­lister gör. Regissör är Jay Roach som gjort mycket komedi, bland annat Borat.

Antagligen på grund av risken att bli stämda försöker de inte komma så nära sina huvudperso­ner, utan använder bara offentlig informatio­n, vilket gör kvinnorna lite anonyma och platt skrivna. Det går inte att låta bli att spekulera om hur filmen hade sett ut med fler kvinnor bakom kameran, med mer personliga erfarenhet­er – som den inhemska Tottumisky­symys – eller som mörkare tragedi?

Nu blir det en mera lättsam historia – den fiktiva Kayla är den som råkar värst ut. Som en arbetsplat­sskildring, av hur de till exempel förväntas klä och sminka sig för att passa in i Ailes och de andra männens värld, är den skrämmande. Det är följdrikti­gt att filmen redan vunnit många priser för bästa smink och kläder (och säkert också får en Oscar).

I USA har den fått kritik för att den gör hjältar av de här föga feministis­ka Foxkvinnor­na – det blir en mer förenklad, lite Hollywoodi­nspirerad film i stället för den komplexa verklighet­en.

Men å andra sidan: blir Carlsons mod när hon stämmer Ailes eller Kellys förödmjuke­lse mindre för att de har konservati­va åsikter? Eller större för att de har mer att förlora med tanke på var de gjort karriär? Mig veterligen jobbar ingendera som tv-journalist i dag.

I filmen är sexuella trakasseri­er ren maktutövni­ng, kvinnorna är noll förförda av männens makt men ändå tvungna att spela med. Det kan inte vara fel att tystnaden bryts (trots alla sekretessa­vtal), att den här sluskiga historien kommer ut och att stora skådespele­rskor sparkar röv. Förträffli­g underhålln­ing faktiskt – kanske vad Roger Ailes skulle kalla bra tv?

 ?? FOTO: HILARY B GAYLE ?? Charlize Theron som Fox News-ankaret Megyn Kelly och John Lithgow som hennes chef Roger Ailes.
FOTO: HILARY B GAYLE Charlize Theron som Fox News-ankaret Megyn Kelly och John Lithgow som hennes chef Roger Ailes.
 ??  ??
 ?? FOTO: HILARY B GAYLE ?? Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie i en verklighet­sbaserad film om kvinnor som stod upp mot mäktiga män.
FOTO: HILARY B GAYLE Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie i en verklighet­sbaserad film om kvinnor som stod upp mot mäktiga män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland