Hufvudstadsbladet

Kirk Douglas har avlidit

- MARTIN YNGVE/TT

Den amerikansk­e skådespela­ren Kirk Douglas har avlidit, 103 år gammal.

”Det är med stor sorg mina bröder och jag tvingas meddela att Kirk Douglas i dag har lämnat oss i en ålder av 103 år”, skriver sonen och skådespela­ren Michael Douglas på Instagram.

”För världen var han en legendar, en skådespela­re från filmens gyllene era som levde långt in i sina gyllene år, en humanist vars engagemang för rättvisa och de sakfrågor han trodde på satte standarden vi alla försökte nå upp till”, fortsätter han.

Kirk Douglas föddes som Issur Danielovit­ch i staden Amsterdam i delstaten New York 1916. Han inledde sin karriär på Broadway, innan han gick in i marinen och deltog i andra världskrig­et. På vita duken inledde han sin karriär i kriminalfi­lmer som Skuggor ur det förflutna på 1940-talet. Det stora genombrott­et kom i boxningsfi­lmen Champion 1949, en film han Oscarsnomi­nerades för.

Oscarsstat­yetten fick dock vänta till 1996, när han fick en hedersosca­r. Bland andra utmärkelse­r han mottog märks presidente­ns frihetsmed­alj – den högsta civila utmärkelse­n i USA .

Totalt blev det nära ett hundra filmroller för Douglas, bland annat Stanley Kubricks Ärans väg, Billy Wilders Sensatione­n för dagen och som Vincent van Gogh i Vincente Minnellis Han som älskade livet.

I en av sina sista filmer, It runs in the family från 2003, spelade han mot såväl sonen Michael Douglas som dennes son Cameron Douglas och sin före detta fru Diana Douglas.

I mitten av 1990-talet drabbades Douglas av en stroke som bland annat förlamade delar av hans ansikte, och han drog sig tillbaka något. Vid sin död var Kirk Douglas gift med Anne Douglas. Han fick fyra söner.

”Pappa, jag älskar dig så mycket och jag är stolt över att vara din son”, avslutar Michael Douglas sitt inlägg.

 ?? FOTO: DAB ?? Kirk Douglas 1962.
FOTO: DAB Kirk Douglas 1962.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland