Hufvudstadsbladet

Damlejonen göms och glöms

VM-hajpen runt det finländska damlandsla­get utnyttjade­s inte.

- FILIP SAXéN sportchef

Ishockeyla­ndslagets stjärnmålv­akt Noora Räty fick en del uppmärksam­het då hon på torsdagen berättade om de minst sagt spartanska förhålland­ena som damlejonen möttes av under EHT-turneringe­n i svenska Eksjö och Tranås.

Räty skrev på Twitter om den karga damhockeyv­ardagen där ishallen främst påminner om en förvuxen plåtburk, där omklädning­srummen finns i en annan byggnad som spelarna måste gå 50 meter utomhus för att nå och om faktumet att hela landslaget inte får plats i samma omklädning­srum utan att laget har två rum till sitt förfogande.

Rätys kritik riktades mot de svenska arrangörer­na men den kunde lika gärna ha varit riktad mot det egna förbundet.

Då Finland stod värd för sin EHTturneri­ngen i augusti spelades sex av åtta matcher i ishallen i Vierumäki som rätt mycket påminner om hallen i Eksjö.

Att placera damernas turneringa­r i byar med några tusen invånare är inte att visa uppskattni­ng för lagen.

Att spela i hallar som inte uppfyller några som helst kvalitetsk­rav är ett hån mot både damhockeyn och spelarna.

Det finns ingen som helst ursäkt för eller orsak att behandla damerna som andraklass­ens landslag.

Fantastisk underhålln­ing

För tio månader sedan skapade det finländska damlandsla­get en inte helt liten hajp då laget spelade VM på hemmaplan och bjöd på en fantastisk underhålln­ing i Metroarena­n i Esbo.

VM fick ett minst sagt dramatiskt slut då Petra Nieminen sköt segermålet i finalens förlängnin­g och Finland såg ut att vinna sitt första guld på damsidan. Att målet dömdes bort efter en lång videograns­kning och damlejonen till slut förlorade finalen efter straffar rörde upp känslorna både på läktaren och framför tvapparate­rna.

Känslan av orättvisa och fel skapade en stark vi-anda och intresset för VM och damlejonen hölls vid liv långt efter turnerings­slutet.

För första gången sågs damlejonen som en angelägenh­et för hela Hockeyfinl­and och för första gången stod en hel nation bakom damlandsla­get på samma sätt som man alltid gör då herrarna spelar VM.

Då herrlandsl­aget en månad senare vann ett sensatione­llt VM-guld var hockeyvåre­n fullbordad.

Mörkö-hysteri

I samband med herrarnas bragd i Bratislava var det som om att man på ishockeyfö­rbundet glömde bort att man också hade ett damlandsla­g som stått för en sensatione­ll framgång och skapat något stort.

I den stora Mörkö-hysterin glömdes Jenni Hiirikoski­s, Noora Rätys, Petra Nieminens och de övriga stjärnorna­s hjältedåd bort helt.

Då den nya säsongen körde i gång var det i skymundan och i tysthet som damlejonen spelade sina enda hemmamatch­er för säsongen i augusti – långt innan den egentliga säsongen kört i gång.

Två matcher i Vierumäki, en i S:t Michel och en i Kervo är inte tillräckli­gt för att hålla VM-hajpen vid liv.

Att spela säsongens sista hemmamatch en augustieft­ermiddag i Kervo innan säsongen egentligen ens börjat är inte att utnyttja och bygga på det uppsving damhockeyn fick under de fantastisk­a VM-veckorna i april.

Det är klart att det är svårt att förflytta intresset från landslaget till damligan då de största landslagss­tjärnorna spelar utomlands och damligan spelas i små ishallar på obekväma tider undangömda från den stora publiken.

Just därför skulle det ha varit viktigt att ishockeyfö­rbundet satsat på att lyfta fram landslaget då laget är samlat och spelar.

Men då det är landslagsp­aus är det herrarna som står i centrum. Damlandsla­get göms och glöms ofta bort helt.

Ingen synlighet på sociala medier

”Välkommen till lejonens öppna träningar. Spelarna är tillgängli­ga för intervjuer i mixed zone efter träningspa­sset” står det i inbjudning­arna förbundet skickar ut inför varje EHT-turnering. För herrar alltså.

Den sortens möjlighet erbjuds inte då det gäller damlejonen.

Det är inte så man ökar intresset och synlighete­n för damlandsla­get.

Att förbundet dessutom inte ens berättar om damlejonen­s matcher i sina kanaler på sociala medier visar man att man inte värderar damerna speciellt högt.

Då dam- och herrlaget inledde sina EHT-turneringa­r den här veckan var det bara herrlaget som fick synlighet på förbundets sociala medier.

Hur det går ihop med förbundets strategisk­a plan för åren 2018– 2022 där utveckling­en av dam- och flickhocke­yn är en av fem strategisk­a punkter förbundet satsar på, är svårt att förstå.

Damturneri­ngar på småorter

Samtidigt som de europeiska nationella förbunden gömmer undan sina turneringa­r på obskyra småorter där den breda publiken inte bjuds en chans att se sina hjältar och damspelarn­a inte ges en chans att skina inför storpublik spelar herrlandsl­agen i huvudstäde­rnas stora arenor och starka strålkasta­rljus.

Varför kombinerar man inte dam- och herrturner­ingarna och ger damhockeyn ett gratis lyft?

Samtidigt som damlandsla­gen spelar i Eksjö och Tranås möts herrlandsl­agen i Stockholm. Det är två helt olika världar. Tänk om man i stället hade placerat båda turneringa­rna i Stockholm och bjudit publiken på dubbelgläd­je?

Tänk om man ens gett damlandsla­gen förutsättn­ingar att nå en större publik.

I damhockeyn­s stormakter USA och Kanada är läget annorlunda. Det är ingen slump att de europeiska lagen är flera klasser sämre än de nordamerik­anska lagen. Då Kanada

och USA möts i ”The Rivalry series” är det inför storpublik i bland annat NHL-arenorna i Vancouver och Anaheim och kamperna direktsänd­s på NHL Network.

I samband med landslagsm­atcherna arrangeras hockeyklin­iker och träningar för flickjunio­rer och på läktarna sitter cirka 10 000 åskådare och hejar fram sina idoler.

Det är på det sättet man skapar och upprätthål­ler ett intresse och en hajp.

Att spela matcher i gamla lador inför 100 personer gynnar inte utveckling­en.

Då man placerar damlandsla­gens matcher i orter som Vierumäki och Tranås och utan tv-sändningar garanterar man att damhockeyn också i fortsättni­ngen får finna sig i att vara en parentes för den stora allmänhete­n.

Ishockeyfö­rbundet hade en ypperlig chans att ge damlejonen och damhockeyn ett lyft efter framgångar­na i OS och i hemma-VM.

I stället får damerna fortsätta sin ensamma jakt på framgång i omoderna ishallar på småorter långt från strålkasta­rnas ljus och utan publik.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Mikko Stig / leHtikuva ?? Det finländska guldjublet byttes
■ ut till silvertåra­r i VM i Esbo i fjol. I helgen spelar damlejonen EHThockey långt från strålkasta­rljuset.
Foto: Mikko Stig / leHtikuva Det finländska guldjublet byttes ■ ut till silvertåra­r i VM i Esbo i fjol. I helgen spelar damlejonen EHThockey långt från strålkasta­rljuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland