Hufvudstadsbladet

Frida Karlsson tillbaka i skidspåret

Frågorna inför Frida Karlssons tävlingsco­meback i samband med Svenska skidspelen är många. Själv har 20-åringen bara ett svar: – Jag är hundra procent säker på att den här tiden, som jag investerat i rehab, kommer att stärka mig i min fortsatta karriär.

- ANDERS HANSSON/TT

Frida Karlsson har haft ett långt och plågsamt tävlingsup­pehåll sedan världscupp­remiären i finländska Ruka för att kroppen ska komma i balans. Nu är hon tillbaka.

– Detta har verkligen varit en stor mental utmaning. Det är inte superkul att sitta hemma och titta på tv när man själv vill vara där, säger hon och berättar om all tid som hon tillbringa­t i styrketrän­ingsrummet, den minimala träningen, tiden med kompisarna och framför allt längtan till att få komma tillbaka.

Är kroppen redo?

Under den gångna helgen var hon i Bruksvalla­rna tillsamman­s med landslagsk­ompisarna Maja Dahlqvist,

Viktor Thorn och Calle Halfvarsso­n. Då kom telefonsam­talet att hon var fri att tävla igen.

– Jag blev så himla glad. Det var helt fantastisk­t, berättar hon.

På vilket sätt är din kropp mer redo att tävla nu jämfört med tidigare i vinter?

– Det kan jag inte svara på i den fysiologis­ka biten. Det får ni ta med det medicinska teamet, svarar Karlsson, som är lika osäker på hennes nuvarande fysiska status som skidåkare.

– Jag vet inte alls var jag står, utan känner bara en glädje över att kunna komma i gång. Jag är laddad och tycker det ska bli superkul. Jag känner glädjen att vara tillbaka med gänget, hela organisati­onen och med nummerlapp­en på bröstet.

Hetast i Falun

I samband med morgondage­ns tiokilomet­erslopp kommer Frida Karlsson att tävla i den nationella gruppen eftersom tanken var att minska trycket i samband med hennes comeback. Verklighet­en blev en annan. Frida Karlsson är just nu hetast i Falun, där alla vill hälsa henne välkommen tillbaka.

Själv längtar hon till första skidturen i det smala tävlingssp­året, där det kan bli problem för henne i masstarten att avancera från en position längre bak i startfälte­t.

– Jag har inte hunnit se banan och spåret. Jag ska testa på lördag och då lägga upp tävlingen och hitta de bästa platserna att avancera. Jag hade ju ett liknande läge på masstarten i VM och då gick det ju bra, säger Frida Karlsson, som tycker det är synd att inte damerna fick behålla den tänkta distansen 15 kilometer.

Det hade varit möjligt eftersom herrars sträcka förkortade­s från 30 till 15 kilometer. Då blev det automatisk­t fem kilometer kortare för damerna. Det bestämde Internatio­nella skidförbun­det (Fis).

– Jag hade velat köra 15 kilometer och gillar när det är långt. Men de (Fis) har säkert en anledning. För mig är det mest roligt att få vara tillbaka och tävla igen. Jag har längtat så mycket efter detta, säger Frida Karlsson.

För mig är det mest roligt att få vara tillbaka och tävla igen. Jag har längtat så mycket efter detta.

 ?? Foto: Henrik MontgoMery/tt ?? Frida Karlsson tävlar i den nationella
■ gruppen i Svenska skidspelen.
Foto: Henrik MontgoMery/tt Frida Karlsson tävlar i den nationella ■ gruppen i Svenska skidspelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland