Hufvudstadsbladet

Håland vill man se i VM

- reporter JONAS VON WENDT

Erling Braut Hålands väg är den många unga spelare borde följa. Gör ditt jobb ordentligt, bygg grunden, lyssna på goda råd och skynda inte för snabbt framåt.

180 minuter. Åtta mål. En 19-årig blond, 194 centimeter lång norsk blixt har slagit ner som en virvelvind i Dortmund.

Ett mål var 23.e minut är ett facit ingen i de europeiska ligorna kan matcha och även om takten med säkerhet kommer att normaliser­as är det svårt att inte bli exalterad över den långa och väldigt snabba norrmannen.

Pappa Alf Inge gjorde en lång proffskarr­iär som tog slut i och med en lika vansinnig som feg tackling av råskinnet Roy Keane. Pappan har spelat en stor roll i sonens utveckling och med sin bakgrund vetat vad, hur och när det ska tränas.

Alltför många unga spelare försöker ta för stora steg i karriären i ett alltför tidigt skede. Vissa klarar av det men väldigt många fastnar på bänken, tappar form och självförtr­oende med följden att de stannar upp i utveckling­en.

Den närmaste kretsen kring Håland har tålmodigt byggt upp hans karriär. Bryne och division 1 byttes mot Molde och norska ligan där en viss Ole Gunnar Solskjaer vid den tiden verkade som tränare. Den nuvarande Unitedmana­gern var en helt annorlunda spelartyp än Håland men visst har anfallsleg­endaren lärt ut ett och annat. Och ynglingen har alldeles uppenbart lyssnat noga. Håland är iskall i avsluten, i synnerhet med vänsterfot­en. Det är lugnt, metodiskt och självsäker­t. Det blev 20 mål på 50 matcher i Molde och målprodukt­ionen tilltog ju varmare i kläderna han blev.

Fyra mål på mindre än tjugo minuter i en ligamatch mot Brann sommaren 2018 ledde till att många storklubba­r aviserade intresse. Men familjen Håland, där pappan fungerar som agent, hade is i magen och tackade bland annat nej till Juventus.

I efterhand ett klokt för den italienska jätteklubb­en hade knappast varit bästa möjliga grogrund för en 17-åring.

Valet föll i stället på stabila, ekonomiskt solida och ambitiösa Red Bull Salzburg där han under offensivt och proaktivt tänkande coacherna Marco Rose och sedan Jesse Marsch tog hiskeliga kliv i utveckling­en under loppet av ett år.

Familjen Håland hade knappast fått igenom sitt krav på en utköpsklau­sul på 20 miljoner euro om man nappat på exempelvis Juventus anbud. Med Salzburg kom man snabbt överens och då Dortmund i december gjorde helt klart att man ville ha norrmannen var affären snabbt i land.

Han lämnade Salzburg med 29 mål på 27 matcher, ett mål var 56:e minut. Ett fullständi­gt fenomenalt facit det med.

Kontraktet med Dortmund löper till sommaren 2024 men om den fysiskt imponerand­e, energiska, målmedvetn­a och för sin längd hisnande snabba Hauland hålls frisk och fortsätter att utvecklas i samma takt finns det inte på kartan att han blir kvar i den tyska klubben så länge.

Också i Dortmund finns en utköpsklau­sul, denna gång på 75 miljoner euro. En summa som redan nu känns väldigt liten. Fortsätter norrmannen så här är han nämligen värd 150–200 miljoner inom ett eller ett par år.

I en fotbollsvä­rld där alltför få individer dominerat i lite för stor stil det senaste decenniet känns varje ny frisk fläkt välkommen. Norge har alltjämt chansen att nå EM via playoff i Nations League och visst vill man se Håland i slutspelet i sommar. Ett suveränt mästerskap och de riktiga jättarna lär vakna. Serbien och Skottland/Israel står i vägen för den norska drömmen. Inget omöjligt läge, i synnerhet inte med Håland på topp.

Manchester United nämndes i december men familjen Håland var aldrig intressera­d av en flytt till Manchester trots att en viss Solskjaer numera verkar i klubben. Säger väl framför allt en hel om Manchester Uniteds dragningsk­raft för tillfället.

Dortmund och Leverkusen drabbar samman i kväll i Bundesliga. Lukas Hradecky lär få en del att stå i mellan Leverkusen­s stolpar och samtidigt får den finska landslagsm­ålvakten chansen att från närhåll studera en spelare som kan bli en av de bästa nordiska anfallarna genom tiderna.

Fortsätter norrmannen så här är han nämligen värd 150–200 miljoner inom ett eller ett par år.

 ?? FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA ?? Erling Braut Håland är på
■ väg mot stjärnorna.
FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA Erling Braut Håland är på ■ väg mot stjärnorna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland