Hufvudstadsbladet

Blått är årets färg

- SIV EKSTRÖM Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Blått är årets färg i inrednings­sammanhang, får jag lära mig i svensk tv. Den ärtiga kvinnan som gästar studion visar exempel på blåa grejer som man enkelt kan få sitt vardagsrum att hänga med i trenden med. Det räcker med tre inslag så har man fått in det nya i sitt vardagsrum: till exempel en blå kudde, en blå pläd och en blå vas. Men om man har ont om pengar och inte har råd – ja, då räcker det med en blå vas!

Ursäkta mig, men är det faktiskt nödvändigt att man ska följa allehanda trender när det gäller inredning? I och för sig kan jag förstå att om man har ett rum som ställdes i ordning när allt skulle vara grått och svart och börjar tycka att det är lite tråkigt så kan det vara kul med en blå färgklick, men ska den som just har skaffat sig en röd färgklick nu vara tvungen att gömma den röda kudden eller köpa ett nytt kuddöverdr­ag i blått i stället? Annars är man väl hopplöst omodern!

Efter att vi nyligen målade om väggar och tak i sovrummet hemma skulle vi skaffa nya gardiner. De gamla gardinerna har hängt här i alltför många år (över 20) och de gjorde ingen glad. Så det hade ingenting med trender att göra. Jag gick till en butik som säljer gardiner för att titta lite. När expediten slet fram ett av tygproven och utbrast att det här är den senaste trenden (jag har glömt vad, men det var inte blått) skrattade jag och sa att det är nog det sista argumentet hon ska försöka med mig – jag bryr mig inte om trender utan det ska vara något jag trivs med.

❞ När expediten slet fram ett av tygproven och utbrast att det här är den senaste trenden (jag har glömt vad, men det var inte blått) skrattade jag och sa att det är nog det sista argumentet hon ska försöka med mig – jag bryr mig inte om trender utan det ska vara något jag trivs med.

Eftersom de där gardinprov­erna var onödigt dyra gick jag till en vanlig tygbutik. Där botanisera­de jag bland tygrullarn­a och hittade tyger som var minst 10 euro billigare per meter. Hittade ganska snabbt ett favorittyg – gröna blad och röd blomma i stort format – det kändes livfullt och glatt och skulle passa utmärkt i rummet med kalkvita väggar. Men just innan försäljare­n satte saxen i tyget bestämde hon sig för att mäta om det skulle räcka. Det gjorde det inte, tre gardiner till två fönster är liksom inte riktigt ok, så det blev att tänka om. Synd, för jag gillade verkligen tyget och hade också hittat ett snyggt sängtäcke i en fin grön nyans som skulle passa utmärkt till.

På andra plats i tygbedömni­ngen fanns ett tyg med vit bakgrund och stora stiliserad­e blad i blåa, roströda och gula nyanser. Det tog ett tag att komma över besvikelse­n över att det inte ordnade sig med favorittyg­et, men bladtyget var också snyggt och så visade det sig att sängtäcket också fanns i blått, så det blev affär.

Ni har redan räknat ut det eller hur: helt oplanerat har vi lyckats inreda ett sovrum i årets trendfärg! Det blåa sängtäcket är redan på plats, nu återstår det bara att fålla gardinerna så kan vi njuta av det trendiga sovrummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland