Hufvudstadsbladet

En ny kvast ska sopa bäst

Ilkka Herola har funnit formen i världscupe­n i nordisk kombinatio­n, men bakom honom finns ett gapande tomrum. Backen har varit ett stort problem för landslagsi­drottarna som nu får en meriterad österrikis­k tränare med uppgift att lösa upp knutarna.

- Nordisk kombinatio­n TOMMI WILLBERG/SPT

Finlands skidförbun­d gick i veckan ut med att man anlitat en ny backhoppni­ngstränare till landslaget i nordisk kombinatio­n. Det handlar om den meriterade österrikar­en Falko Krismayr som anslöt till landslaget med omedelbar verkan. Landslaget tog emot 40-åriga Krismayr under sitt träningslä­ger i Lahtis.

– Jag är väldigt ivrig, vi hade ett bra snack med killarna i går. Jag fick en bra bild av killarna i backen i dag och ser fram emot att jobba med dem och hjälpa dem ta nästa steg, säger Krismayr.

Bortsett från Ilkka Herola har landslaget­s erfarnare idrottare haft en motig säsong. Eero Hirvonens bästa individuel­la placering är en 20:e plats från Val di Fiemme i början av januari. Sedan dess har han inte varit bättre än 30:e och blivit utanför världscupp­oängen i fyra av fem tävlingar. Leevi Mutru har tagit poäng i en tävling: en 20:e plats under premiärhel­gen i Ruka.

Herolas hoppform är för tillfället säkrast av landslagsi­drottarna och hans grymma skidform har resulterat i tio-i-topp-placeringa­r i nio av de tio senaste individuel­la världscupt­ävlingarna. Krismayr hoppas kunna hjälpa Herola ta klivet upp på prispallen.

– Ilkka gör en hyfsad säsong. Han har inte nått de allra bästa resultaten, men är i otrolig form i skidspåret. Han är en bra typ, vi kommer att ha roligt, säger Krismayr.

”En ny kvast sopar bäst”

Hoppet om framgång har tävlingsve­ckoslut efter tävlingsve­ckoslut krossats redan i backhoppni­ngen som inte över huvud taget fungerat för finländarn­as del. Backhoppni­ngstränare­n Jarkko Saapunki fortsätter som Herolas personliga tränare och hjälper till med att köra in Krismayr i verksamhet­en.

Att Krismayr ansluter till landslaget genast är ett beslut som förbundet hoppas leder till utveckling snarare förr än senare och som ger extra tid för att förbereda sig för nästa säsong. Det är på tiden att ruska om det underprest­erande, frustrerad­e landslaget.

– I Österrike har vi ett talesätt: en ny kvast sopar bäst. Vi får se om vi har en sådan effekt här. Huvudsaken är att vinna tid på våren. Jag får bekanta mig med laget och systemet och får en uppfattnin­g om vad som krävs och så kan Petter (chefsträna­ren Kukkonen) och jag börja planera nästa säsong.

Hur snabbt tror då Krismayr att framsteg kan ses? Redan i år?

– Om vi hittar det som måste fixas i backhoppni­ngen så kan det gå snabbt. Men det är inte givet att man kan göra framsteg på två eller tre veckor. Vi kommer att jobba hårt varje dag för att hitta snabba lösningar och utvecklas, säger han.

Den problemfyl­lda säsongen har

varit tung för landslaget. Krismayr hoppas vara en fräsch fläkt.

– Jag tänker så här: jag accepterar inte problem i mitt liv. Jag ser problemen som utmaningar. Problem gör livet tungt, utmaningar finns för att lösas. Laget har många fungerande bitar i sin verksamhet, det gäller nu att pussla ihop dem. När allt kommer omkring handlar det om en gubbe, en backe och en målsättnin­g att hoppa så långt som möjligt, säger Krismayr.

När allt kommer omkring handlar det om en gubbe, en backe och en målsättnin­g att hoppa så långt som möjligt. Falko Krismayr Tränare

 ?? FOTO: SAMULI IKäHEIMO/LEHTIKUVA ?? Den meriterade österrikis­ka backhoppni­ngstränare­n Falko Krismayr har kallats in för att träna Finlands landslag i nordisk kombinatio­n.
FOTO: SAMULI IKäHEIMO/LEHTIKUVA Den meriterade österrikis­ka backhoppni­ngstränare­n Falko Krismayr har kallats in för att träna Finlands landslag i nordisk kombinatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland