Hufvudstadsbladet

Tjeckisk brödratrio plågade Lejonen

Tjeckien är alltjämt en för tuff nöt att knäcka för Lejonen. I Globen tog tjeckerna säsongens tredje raka seger över Finland i EHT-sammanhang.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Finlands ishockeyhe­rrar fick inte någon lyckad fortsättni­ng då den svenska EHT-turneringe­n fortsatte i Globen i Stockholm. Tjeckien var bättre med siffrorna 3–1 och förlängde sin segersvit mot Lejonen. Tjeckerna har vunnit säsongens alla tre inbördes möten mot Finland.

Finland fick ingen likadan blixtstart som mot Ryssland i premiären. I stället slog tjeckerna till i numerärt underläge. Jere Karjalaine­n kvitterade på en kontring framspelad av Julius Junttila och landslagsd­ebutanten Robin Salo.

Men en tjeckisk brödratrio hade bestämt sig att vinna. Sent i andra perioden spelade Hynek och Radim Zohorna fram äldsta brodern Tomas som satte 2–1. Då Lejonen jagade kvittering utan målvakt spikade bröderna matchen – då lät Tomas FM-ligabekant­a Hynek peta pucken i mål då duon kom ensam igenom.

Salo fick gott om ansvar i sin debut och fick bland annat spela powerplay, också då Lejonen jagade kvittering.

– Det var fint att få spela, synd att det inte blev något mål. Jag försökte bara spela mitt eget spel och på det sättet hjälpa laget, säger Salo i Yles tv-intervju.

”Dåligt närkampssp­el”

Utöver slutminute­rnas chans med sex man mot fyra slösade Lejonen ytterligar­e tre chanser i powerplay. Helhetsbil­den mot Tjeckien var lam.

– Vi kom inte upp till vår bästa nivå och fick inte i gång vårt powerplay. Vi hade tillräckli­gt många måloch powerplayc­hanser men lyckades inte på den sektorn, säger förbundska­pten Jukka Jalonen till Yle.

– Jag är inte nöjd med vårt spel man mot man. Det andra baklängesm­ålet var ett praktexemp­el på dåligt närkampssp­el, säger Jalonen.

I dag avslutar Lejonen säsongens tredje EHT-turnering med match mot Tre Kronor.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER/LEHTIKUVA ?? Julius Junttila spelade fram till Lejonens första mål och har nu gjort 1+2 poäng i den svenska EHT-turneringe­n. Hynek Zohorna, som glänste i Pelicans säsongen 2018-19, gjorde 1+1 mot Finland.
FOTO: ERIK SIMANDER/LEHTIKUVA Julius Junttila spelade fram till Lejonens första mål och har nu gjort 1+2 poäng i den svenska EHT-turneringe­n. Hynek Zohorna, som glänste i Pelicans säsongen 2018-19, gjorde 1+1 mot Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland