Hufvudstadsbladet

Bayern jobbade sig tillbaka under Flicks ledning

Bara två segrar på de fem senaste matcherna i den tyska fotbollsli­gan. RB Leipzigs form är ett stort frågetecke­n inför toppmatche­n mot ett formstarkt Bayern München.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Julian Nagelsmann har prisats och höjts till skyarna de senaste säsongerna och Leipzigs unga manager har gått från klarhet till klarhet. I dag ställs han inför ett av sina tuffaste test hittills i karriären då Leipzig på bortaplan i München ska försöka göra slut på en negativ trend.

– Klart är att vårt självförtr­oende inte är på optimal nivå för tillfället. Vi åkte ur cupen och har gått lite knackigt i ligan. Vårt spel har inte riktigt hållit samma klass som tidigare under säsongen, säger Nagelsmann till Kicker.

Bayerns höst var något kaotisk och att Niko Kovac skulle få sparken var inte särskilt chockerand­e. Den kontrolläl­skande kroaten var från första början ett mycket tveksamt val och att han satt kvar på posten i nästan ett och ett halvt år var mer överraskan­de än att han fick sparken.

Kovac fotbolls-DNA passade inte in i Bayern och trots en ligatitel i våras vann han vare sig styrelsens eller supportrar­nas förtroende.

Assisteran­de coachen, doldisen Hans-Dieter Flick, tog över 3 november som en tillfällig lösning. Under hans ledning har Bayern vunnit tolv av fjorton tävlingsma­tcher och Flick får leda laget åtminstone säsongen ut.

Flicks främsta merit som tränare är att han var en av Joachim Löws assisteran­de tränare då Tyskland vann VM 2014.

Men 54-åringen är ett klassiskt exempel på att lösningen ofta kan finnas betydligt närmare än de flesta anar.

Bayern har radat upp sex raka segrar i Bundesliga och tagit över ledningen i ligan. Målskillna­den är imponerand­e 23–3. Många har stigit fram i de mesta mästarnas led och superstrik­ern Robert Lewandowsk­i har ”bara” gjort sex av de 23 målen. Något som tyder på att Flick fått kollektive­t att fungera väldigt väl.

– Hans fotbollsku­nnande ligger på en skyhög nivå. Han lyckades förankra sitt budskap hos spelarna väldigt snabbt och blåste nytt liv i laget, säger Lewandowsk­i till Bundesliga.com.

I motståndar­lägret är tyska landslagsm­annen Timo Werner inne i en liten svacka. Han är utan nätrassel i de tre senaste matcherna.

Bayern har som bekant dominerat den tyska ligascenen i åratal. Sju raka titlar har det blivit. Den senaste att snuva laget på titeln var Dortmund 2012, då under Jürgen Klopps ledning.

Säsongen 2011–2012 förlorade Bayern hela sju ligamatche­r. Efter det har laget som mest förlorat fem matcher under en ligasäsong, det skedde 2014–2015. Då vann storklubbe­n med tio poängs marginal ner till Wolfsburg.

I fjol blev det fyra förluster och i det här skedet av säsongen är Bayern redan uppe i lika många nederlag.

Lite karikerat brukar det vara så att Bayern måste vackla lite för resten ska ha en chans. Den här säsongen fanns och finns fortfarand­e chansen även om Leipzigs form för tillfället tyder på att Bayern trots alla motgångar i höst är titelfavor­it nummer ett.

– Vi är ett ungt lag, en ung organisati­on och en ung klubb. Vi har spelat en fotboll med bra flyt under säsongen men tappat lite på sistone. Gäller bara för oss att våga, säger Nagelsmann.

Vi har spelat en fotboll med bra flyt under säsongen men tappat lite på sistone. Gäller bara för oss att våga. Julian Nagelsmann

 ?? FOTO: DANIEL ROLAND/LEHTIKUVA ?? Leipzig har tappat mark på sistone och laget åkte bland annat ur tyska cupen.
FOTO: DANIEL ROLAND/LEHTIKUVA Leipzig har tappat mark på sistone och laget åkte bland annat ur tyska cupen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland