Hufvudstadsbladet

MFF gör svensk VAR-debut – ”Dödar känslorna”

Malmö FF kommer att bli första svenska klubblag att spela en tävlingsma­tch med VAR. Mittbacken Rasmus Bengtsson är inte överförtju­st i det omstridda videodomar­systemet inför mötet med Wolfsburg i Europa League. – Det dödar känslorna lite, säger han.

- DANIEL KIHLSTRöM/TT

I allsvenska­n kan det omdebatter­ade VAR göra debut som tidigast säsongen 2022, men i februari kommer Malmö FF att bli det första svenska klubblaget att spela en tävlingsma­tch där videodomar­systemet används.

Debuten sker borta mot tyska Wolfsburg i 16-delsfinale­n av Europa League den 20 februari. En vecka senare spelas returmötet i Malmö.

– Man kanske inte springer och tänker på det under match, men man kanske måste vara lite mer vaksam i vissa situatione­r. Nu vet man att de har koll på allt och skulle man göra något tjuvknep kan man bli straffad. Det finns tjuvknep för både offensiva och defensiva spelare, men nu har man ögonen på sig, säger MFF-mittbacken Rasmus Bengtsson till TT.

”Skapar känslor”

VAR debuterade på den stora scenen under herrarnas fotbolls-VM 2018 och har även införts i flera av de stora fotbollsli­gorna runt om i världen. I Europa League har systemet inte använts i gruppspele­t utan tillämpas först i utslagsmat­cherna.

– Rent personlige­n har jag väl inte varit någon jättefanta­st av VAR. Det görs mänskliga misstag av domare och spelare och det är lite charmen med fotboll. Det är det som skapar känslor och det försvinner lite med VAR, även om några fler beslut blir rätta, säger Bengtsson.

Han följer inte andra ligor benhårt, men har naturligtv­is följt debatten om systemet och sett hur det

exempelvis kan påverka spelarnas spontanite­t.

– Man firar inte direkt när det blir mål utan man vet att de kanske tittar på VAR. Det dödar känslorna lite, säger Rasmus Bengtsson.

I ligaspelet slipper Bengtsson och hans övriga spelarkoll­eger än så länge VAR. Nyligen kom beskedet att klubbarna i allsvenska­n och superettan har röstat för att utreda tekniken fram till hösten 2021. Ett eventuellt införande av systemet kan således vara aktuellt först till säsongen 2022.

– Förhoppnin­gsvis blir det efter

att jag har slutat, säger 33-årige Rasmus Bengtsson och skrattar.

Malmö FF som klubb har i nuläget ingen klar ståndpunkt i sin syn på VAR.

– Jag vill avvakta utredninge­n innan vi tar ställning. Vi och våra medlemmar kommer att ha åtminstone ett årsmöte till innan vi behöver ta beslut, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

I Finland finns det preliminär­a planer på VAR från och med säsongen 2022 eller 2023.

 ?? FOTO: THEMBA HADEBE ?? Videodomar­systemet VAR gjorde debut på den stora fotbollssc­enen under herrarnas fotbolls-VM 2018.
FOTO: THEMBA HADEBE Videodomar­systemet VAR gjorde debut på den stora fotbollssc­enen under herrarnas fotbolls-VM 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland