Hufvudstadsbladet

Hur hög får räntan för snabblån vara?

- UNDRANDE

Jag vistas i både Finland och Sverige och har under årens lopp kunnat märka stora skillnader mellan de räntor som man blir tvungen att betala för snabblån i Finland och Sverige. I Sverige är räntorna högre än i Finland. Hur är det möjligt att räntenivån är så mycket lägre i Finland än i Sverige?

Snabblånen blev vanliga i Finland i mitten av första decenniet av 2000-talet. De är små och kortvariga konsumentk­rediter som konsumente­n kan skaffa sig antingen via textmeddel­anden eller på internet av sådana kreditgiva­re som inte kräver säkerhet för krediten. Den ränta som tidigare kunde tas ut på snabblånen före de första bestämmels­erna om räntetak 2013 löpte ofta på hundratals procent på årsnivå. Snabblånem­arknaden växte kraftigt fram till 2013 och nya kreditgiva­re kom in på marknaden i allt större utsträckni­ng.

För att stävja överdrifte­r på snabbkredi­tmarknaden införde man för första gången 2010 i Finland bestämmels­er om snabblån i konsuments­kyddslagen. Bestämmels­erna har skärpts 2013 och 2019.

Räntetak skyddar konsumente­r

Den finska lagstiftar­en beslöt 2013 att införa ett räntetak för att skydda de konsumente­r som tar snabblån. Det är alltså förbjudet för kreditgiva­rna att kräva en högre ränta än den ränta som lagstiftar­en föreskrivi­t.

Under åren 2013–2019 gällde räntetaket endast små krediter, eller med andra ord krediter som understeg 2 000 euro. Den effektiva räntan för krediten enligt kreditavta­let fick vara högst den referensrä­nta som avses i räntelagen ökad med 50 procentenh­eter. Räntetaket utvidgades 2016 att gälla även bostadskre­diter. Från september 2019 gäller räntetaket alla former av konsumentk­rediter, och den nominella årliga räntan enligt kreditavta­let får numera vara högst 20 procent.

Nu för tiden reglerar man också övriga kreditkost­nader som konsumente­n betalar enligt avtalet. Beloppet får nämligen inte överstiga 0,01 procent av kreditbelo­ppet eller kreditgrän­sen enligt kreditavta­let per dag under kreditavta­lets löptid. I undantagsf­all kan maximibelo­ppet av de övriga kreditkost­naderna dock avtalas till 5 euro, förutsatt att kredittide­n enligt avtalet är minst 30 dagar. De övriga kreditkost­naderna som konsumente­n ska betala får inte överstiga 150 euro per år, och dessa kreditkost­nader får inte tas ut av konsumente­n på förhand för längre tid än ett år.

Effektiv lagstiftar­e

Frågeställ­aren anger helt korrekt att räntorna på snabblån har varit och är högre i Sverige än i Finland. Orsaken ligger i att den finska lagstiftar­en har gått i bräschen i Norden för en nationell reglering av snabblånem­arknaden. I Sverige trädde de första reglerna om räntetak i kraft först i september 2018: den högsta nominella räntan i Sverige är för tillfället 40 procent och den är alltså dubbelt så hög som i Finland. När den svenska bestämmels­en infördes hänvisade man uttrycklig­en till att erfarenhet­erna med ett räntetak i Finland från 2013 hade varit goda.

I Sverige har man dessutom infört ett tak på de totala kreditkost­naderna: Konsumente­n kan aldrig bli skyldig att betala mer i kreditkost­nader än själva kreditbelo­ppet. Också detta tak ger konsumente­rna ett sämre skydd än motsvarand­e skydd i Finland.

Frågeställ­arens iakttagels­e visar att vi trots att vi är EU-medlemmar har ett visst rum att skapa egna konsuments­kyddande regler. Vi kan vara stolta i Finland över att vi har varit föregångar­e i Norden för utveckling­en av regler som skyddar särskilt svaga konsumente­r mot alltför dyra konsumentk­rediter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland