Hufvudstadsbladet

Finland hjälper flyktingba­rn

Regeringen har kommit överens om att Finland ska ta emot 175 asylsökand­e från flyktinglä­ger i Grekland, Italien, Cypern och Malta. Det är i första hand fråga om barn och familjer med en förälder, som flytt från orolighete­rna i Syrien och Afghanista­n.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Det har aldrig varit lätt att få ihop en budget för EU:s sju följande år. Den här gången är det av flera orsaker extra svårt att slå fast budgetrama­rna för perioden 2021–2027.

För det första så lämnade Storbritan­nien efter sig ett stort hål i budgeten på 60–70 miljarder euro i och med brexit. Britterna hörde till de största nettobetal­arna inom EU.

För det andra finns det på många håll en stark vilja att moderniser­a EU:s budget, det vill säga omfördela anslagen. De överlägset största momenten, jordbruket och kohesionsp­engar till fattigare regioner, påverkas om mer ska göras bland annat med tanke på klimatåtgä­rder, forskning, försvar och säkerhet.

Det är lättare sagt än gjort att skapa utrymme för nya satsningar då en del länder vägrar gå med på minskade jordbrukss­töd medan andra säger nej till justeringa­r i de strukturel­la regionala stöden.

Det är en lång process att sjösätta EU:s långtidsbu­dget. Det är snart två år sedan EU-kommission­ens första förslag presentera­des. Nu är skuggboxni­ngen över och i torsdags samlades EU-ledarna till ett extra toppmöte i Bryssel med målet att samlas till den avgörande fajten. 30 timmars förhandlin­gar gav i alla fall ett klent resultat.

Spindeln i nätet är den nya rådspresid­enten, Belgiens förra premiärmin­ister Charles Michel. Han är känd för att vara en mästare på att vaska fram kompromiss­er även då det ser hopplöst ut. All hans skicklighe­t och erfarenhet behövs nu och han satt under toppmötet i tiotals bilaterala möten men utan resultat, Positioner­na förefaller lika låsta som före mötet, väldigt lite rubbades under torsdagen och fredagen.

Det budgetförs­lag Michel lade fram väckte proteststo­rmar från de flesta länder, men av helt olika orsaker.

De största nettobetal­arna säger nej till en växande budget som leder till att deras betalnings­börda stiger ytterligar­e. Hit hör framför allt Österrike, Holland, Sverige och Danmark. Samtidigt kräver de tillsamman­s med den allra största nettobetal­aren Tyskland att de olika typer av rabatter som de har fått för att sänka deras totala EU-kostnader bibehålls. Trots att rabatterna­s moder Margaret Thatchers Storbritan­nien har lämnat EU så lever rabatterna med allt sitt ogräs kvar.

De största nettomotta­garna som kommer från östra och södra Europa kräver för sin del att kohesionsp­engarna inte får skäras ner. De behövs och de håller dessutom EUskeptike­rna på mattan, heter det i deras argumenter­ing.

Till de länder som får ta emot mest kohesionsp­engar hör Polen och Ungern. Det är samtidigt de två länder där EU:s grundvärde­n och bland annat rättsstats­principen äventyras på grund av den politik som drivs där.

För att få styr på de här länderna har många, bland annat Finland, krävt att en rättsstats­mekanism byggs in i EU:s budget så att EU-anslagen skärs ner för de länder som inte följer rättsstats­principern­a.

Det förslag som Finland lade fram under sitt ordförande­skap under hösten har tyvärr redan urvattnats i Michels budgetförs­lag. EU:s trovärdigh­et står på spel om länder som Polen och Ungern får fortsätta sin vandring bort från unionens grundvärde­n samtidigt som EU stöder de här länderna med miljarder euro varje år.

Det är sist och slutligen inte fråga om enorma summor som EU-länderna nu strider om. Hela budgetens storlek är ungefär en procent av EU-ländernas totala bruttonati­onalinkoms­t och det som man nu bryter arm om är inte ens i promillekl­assen.

Orsaken till att det är så svårt att komma överens är snarare den att ingen på hemmaplan vill ses som förlorare i det stora slaget om EU:s långtidsbu­dget. De pengar som varje medlemslan­d betalar till EU måste kunna uppfattas som välplacera­de. Problemet är således hur slaget ska kunna resultera i 27 segrare.

Det finns många bud om EU:s budget och det är hårda bud som gäller i förhandlin­gsfasen ända tills en lösning har nåtts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland