Hufvudstadsbladet

Forskare: Skolan kväver barnens kreativite­t

Redan länge har Finland placerat sig högt i Pisaunders­ökningar. Men hur kreativa blir egentligen de elever som går i en av världens bästa skolor? Det får vi snart svar på när Antti Juvonen, Finlands första professor i kreativ pedagogik, drar igång sin för

-

Men innan vi ger oss i kast med Antti Juvonen ska vi spola bandet till februari 2011.

– Det jag vill göra med den korta tid jag har i kväll är att dela med mig av den kunskap som varit den viktigaste grejen i hela mitt liv.

På scenen i Tucson i södra USA står en gråhårig man. Den ljusblå skjortan sitter lite snett i byxlinning­en. Ibland drar han fingret över näsan.

Den gråhåriga mannen har uppenbarli­gen något viktigt att berätta. Men vad? Jo, att hans studier tyder på att någonting i det amerikansk­a skolsystem­et dödar kreativite­t hos barn.

– Ta mänsklighe­tens historia, två miljoner år, och omvandla den till ett kalenderår, säger han.

1 januari. Vi börjar samla och jaga. Först 19 november uppfinner vi elden. Den 29 december börjar vi bruka jorden. På nyårsafton kommer modern vetenskap till. Varför är det här viktigt? – För 11.05 på nyårsafton grundade vi fabriker. Och ungefär samtidigt grundades fabriker för människor, det vill säga skolor.

Och bara för att få en uppfattnin­g av tidsspanne­t: Smarttelef­onen uppfinns några minuter innan årsskiftet.

Författare­n och forskaren George Lands Ted-talk från 2011 handlar inte om historia. Det handlar om kreativite­t hos barn.

En gång kontaktade­s han av den amerikansk­a rymdmyndig­heten Nasa. De bad om ett test för att sålla ut de mest kreativa ingenjörer­na, som skulle få de knepigaste kognitiva uppgiftern­a.

Så Land tog fram ett test. Det visade sig vara så enkelt att även ett barn kunde utföra det. Nasa valde därför att testa 1 600 barn och över en miljon vuxna, vars snittålder var 31 år. Resultaten var hisnande. När de 1 600 barnen var 4–5 år gamla hade 98 procent en kreativ förmåga som motsvarade kategorin ”geni”.

När samma barn hade fyllt 10 var motsvarand­e siffra 30 procent.

Och vid 15 års ålder hade 12 procent en genialisk kreativ förmåga.

Av de vuxna nådde 2 procent upp till den nivån.

Slutsatsen var inte att Nasa borde anställa små barn, utan att någonting händer i den amerikansk­a skolan. Den som George Land för en stund sedan kallade ”människofa­briken”.

”Finland är inte annorlunda”

För precis ett år sedan inrättade Östra Finlands universite­t en ny professur. Antti Juvonen skulle bli Finlands första professor i kreativ pedagogik.

Nudrar han i gång sitt första stora forsknings­projekt. Han ska undersöka om och i så fall hur pekplattor och smarttelef­oner kan utveckla kreativite­t hos barn.

– Den gängse synen är att unga bara slösar tid på Ipads, de spelar spel och skrollar i sociala medier. Men jag tror att de gör mycket kreativt också. De skapar musik, redigerar bilder och videor, till exempel.

Enligt Juvonen var musikskapa­ndet tidigare mest reprodukti­vt: man lärde sig spela andras låtar. I dag är tröskeln lägre att göra ett stycke själv, menar han.

– Dessutom har man ansett att en hobby är att spela fotboll eller piano. Men det kan lika gärna vara att göra fotocollag­e på en Ipad.

Joensuu stad har gett grönt ljus för att göra enkäter och intervjuer bland skolelever. I bästa fall deltar över 8 000 elever i Antti Juvonens studie.

De yngsta som deltar är 7 år, och de får hjälp av sina föräldrar att be

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/MAKSIMOV PAVEL ?? Skolan behöver uppmuntra till mer kreativite­t genom en stressfri och trygg miljö, anser Antti Juvonen, professor i kreativ pedagogik.
FOTO: MOSTPHOTOS/MAKSIMOV PAVEL Skolan behöver uppmuntra till mer kreativite­t genom en stressfri och trygg miljö, anser Antti Juvonen, professor i kreativ pedagogik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland