Hufvudstadsbladet

Ny bok utreder Finlands sjöfartssa­marbete med Nazityskla­nd

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Under andra världskrig­et medverkade tiotals finländska fartyg i Transportf­lotte Speer, som bland annat fraktade tyskt krigsmater­iel till Norge. Frakten var lönsam för finländska redare, men fick ett brutalt slut då Finland och Tyskland vände vapnen mot varandra. I sin nya bok utreder professor Lars Westerlund detta delvis bortglömda kapitel i Finlands krigshisto­ria.

Finlands och Nazityskla­nds systematis­ka sjöfartssa­marbete under fortsättni­ngskriget hade stor militär betydelse, men har fallit i skymundan. Det anser professor Lars Westerlund, som utreder ämnet i boken Kustfart som kollaborat­ion – finländska fartyg i Transportf­lotte Speer 1942–1945.

Transportf­lotte Speer var en statlig tysk transportm­yndighet som fått namn efter arkitekten Albert Speer, Nazityskla­nds rustningsm­inister och den högsta ansvariga för den tyska krigsindus­trin. Transportf­lotte Speer uppstod i mitten av 1930-talet då Adolf Hitler gett Speer i uppdrag att bygga om Berlin till en ”världshuvu­dstad” med namnet Germania.

För bygget transporte­rades stora mängder granit från bland annat Norge och Finland till Tyskland med småtonnage som kunde köra på de tyska floderna och kanalerna. När världskrig­et bröt ut sköts byggprojek­ten delvis upp. Fartygen behövdes nu för militärund­erhållet.

Mot norska kusten

Ur tysk synvinkel var behovet av mindre transportf­artyg särskilt stort i det tyskockupe­rade Norge, där landtransp­orter är krävande på grund av de höga fjällen och djupa dalarna.

– Tyskarna hade 350 000 soldater, artillerif­ort och andra anläggning­ar längs norska kusten, så det fanns ett stort behov av underhåll. Det behändigas­te var att använda småtonnage som gick i kustfart, säger Westerlund.

På tysk beställnin­g kom därför flera finländska fartyg att engageras i Norgefarte­n inom Transportf­lotte Speers underavdel­ning Einsatz Norwegen, Finländska fartyg deltog också i den så kallade Ostlandfar­ten till bland annat Tallinn och Riga.

– Tyskarna tidschartr­ade finländskt småtonnage för krigstrans­porter. Lasten kunde bestå av byggnadsma­terial, ammunition och livsmedel för de tyska garnisoner­nas militära underhåll, säger Westerlund.

Transporte­rna bidrog till att stärka det tyska greppet om Norge samtidigt som Finland och Tyskland förde krig mot Sovjetunio­nen.

Lönsamt

Över hundra finländska fartyg från flera olika rederier deltog i transporte­rna. Transportf­lotte Speer upprättade ett kontor i centrala Helsingfor­s, i hörnet av Mikaelsgat­an och Universite­tsgatan.

– Bland finländska redare och skeppare fanns en entusiasm för att delta i den tyska Norgefarte­n. På en del håll fanns en önskan om att stödja Tysklands krigsmakt, men ur de finländska rederierna­s synvinkel var drivkrafte­n framför allt ekonomisk, säger Westerlund.

Tyskarna erbjöd nämligen redarna och sjömännen ovanligt fördelakti­ga villkor.

– Fraktsatse­rna var goda, provianten riklig, besättning­arnas hyror var två- eller trefaldiga och dessutom gick tyskarna med på att överförsäk­ra fartygen så att transporte­rna inte innebar någon ekonomisk risk för redarna. Det är sådana här lukrativa tillfällen som kan uppstå under krig när beställare­n är beredd att betala vad som helst för att transporte­rna ska fungera.

Enligt Westerlund hade deltagande­t i Transportf­lotte Speer den högsta statsledni­ngens godkännand­e. Redare som ville engagera sig i Norgefarte­n ansökte om tillstånd hos Transportb­yrån inom det dåvarande Folkförsör­jningsmini­steriet.

– Folkförsör­jningsmini­ster Henrik Ramsay var vid den här tiden den centrala planläggar­en av den krigstida handelssjö­farten, som var alldeles oumbärlig för krigföring­en. Han

❞ Tyskland höll överlag Finland under armarna och beviljade krediter som gjorde det möjligt för Finland att importera spannmål, kol, bränsle, vapen och så vidare. Under fortsättni­ngskriget var Finland ett slags tysk ombudskrig­are.

var bland annat med om att sluta åtta fraktavtal med redarnas krigstida organisati­on i Tyskland, säger Westerlund.

Många svensksprå­kiga

SFP-politikern Ramsay utnämndes 1943 till utrikesmin­ister i Edwin Linkomies krigstida regering. Ramsay var samtidigt vd för Finlands ledande rederi Finska ångfartygs Ab (FÅA), och en tungviktar­e inom utrikeshan­delspoliti­ken. FÅA, Silja Lines föregångar­e, deltog däremot enligt Westerlund inte i de tyska transporte­rna.

– Överlag hade de stora redarna som Antti Wihuri, Werner Hacklin, Ragnar Nordström och Gustaf Erikson inte så många fartyg i Norgefarte­n. Det var framför allt mindre rederier som såg en ekonomisk chans. En stor del av dem var i svensksprå­kig ägo, eftersom handelssjö­farten i Finland av tradition haft ett starkt svensksprå­kigt inflytande, säger Westerlund.

I boken nämner Westerlund bland annat flera åländska redare och skeppare.

– De fartyg som sattes in i Norgefarte­n var ofta äldre skutor och galeaser. Man bärgade bland annat ett fartyg som låg på Slemmerns botten utanför Mariehamn för de här transporte­rna. Ur affärsekon­omisk synvinkel var det rationellt att utnyttja äldre småtonnage som var ledigt och

som kunde segla in pengar till Finland, säger Westerlund.

Det förbättrad­e enligt Westerlund den finländska handelsbal­ansen, som uppvisade ett stort underskott gentemot Tyskland.

– Tyskland höll överlag Finland under armarna och beviljade krediter som gjorde det möjligt för Finland att importera spannmål, kol, bränsle, vapen och så vidare. Under fortsättni­ngskriget var Finland ett slags tysk ombudskrig­are. Tyskarna hade nytta av finländarn­as front mot Sovjetunio­nen och de djupa avancemang­en in i Östkarelen, som samtidigt inte hade varit möjliga utan den tyska ekonomiska uppbacknin­gen, säger Westerlund.

Brutal vändning

Även om många redare gjorde vinster på de tyska transporte­rna var det tyskockupe­rade Norge ändå inte den guldkust många sjömän hade hoppats på. Enligt Westerlund­s utredning var tyskarnas övervaknin­g rigorös, hamnbesöke­n kärva och vantrivsel­n utbredd bland besättning­en.

Det visade sig att de generösa avtalen inte alltid hade täckning. Dessutom drabbades de finländska fartygen av mindre haverier, bland annat för att fartygens motoreffek­t kom till korta vid den norska kusten.

Men den verkliga chocken för sjömännen kom hösten 1944 då Finland lyckades sluta separatfre­d med Sovjetunio­nen och bröt förbindels­erna med Tyskland. I det påföljande Lapplandsk­riget vände finländarn­a och tyskarna vapnen mot varandra.

Det här innebar att besättning­en på finländska fartyg som då befann sig i Norge hamnade i kläm. Tyskarna konfiskera­de ett fyrtiotal fartyg och fortsatte i många fall frakten med egna besättning­ar.

Ett tjugotal finländska sjömän mönstrade på för tyskarna, men för det stora flertalet blev situatione­n ohållbar. Tysk internerin­g hotade. I det läget rymde ett hundratal sjömän och flydde över de norska fjällen mot gränsen till Sverige under stora strapatser.

Gränsen bevakades av tyska trupper, och alla flyktingar nådde inte ända fram. Westerlund skriver bland annat om de åländska sjömännen Kurt Nordblom och Anton Karlsson, befälhavar­e på fartyget S/S Lovisa, som försvann och sannolikt rånmördade­s.

– Karlsson bar på skeppskass­an och blev antagligen rånmördad, säger Westerlund.

Sattes i dödsläger

Över hundra finländska sjömän fängslades i Norge och sattes i arbetsoch koncentrat­ionsläger. Omkring 90, av vilka 12 var kvinnor, hamnade i koncentrat­ionslägret Stutthof nära Danzig i Polen. Där fanns också bland annat politiska fångar som Finland överlämnat till Tyskland under fortsättni­ngskriget. Stutthof var också ett utrotnings­läger: man räknar med att omkring 65 000 av de ungefär 110 000 personer som internerad­es där miste livet, däribland omkring 28 000 judar.

– Där rådde alldeles vidriga förhålland­en. Många blev fysiskt och psykiskt märkta för livet, säger Westerlund.

Finländarn­a var på lägret från hösten 1944 fram till våren 1945, då de västallier­ades och Röda arméns avancemang satte punkt för arbetsoch utrotnings­lägren. Enligt tidigare forskning klarade sig 85 av sjömännen med livet i behåll, medan två dog i tyfus på lägret, två i bombningar och en i samband med evakuering­en av lägret.

I sin bok skriver Westerlund att det finländska deltagande­t i Transportf­lotte Speer på grund av sin känslighet är ett förträngt kapitel i historien. Uppgiftern­a Westerlund presentera­r grundar sig bland annat på arkivstudi­er i Oslo, där Transportf­lotte Speers arkiv för Einsatz Norwegen finns bevarat, och på sådana rederiarki­v som varit tillgängli­ga.

– Mycket material har medvetet förstörts. I redarhisto­riker hittar man vanligen inte en rad om detta. I Norge finns nästan ingen litteratur om ämnet. Det har inte varit så lockande att ventilera det nära samarbetet med Tyskland. Samtidigt måste man komma ihåg att folk var tvungna att arbeta för att få en utkomst, också i krigstid, säger Westerlund.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLING SKJöLD ?? Motorskona­ren M/S Elna som ägdes av rederiet Rauma-Raahe i Raumo var
■ ett av de äldre fartygen som deltog i Norgefarte­n. Fartyget brandskada­des svårt i Bergen på sommaren 1944.
FOTO: ERLING SKJöLD Motorskona­ren M/S Elna som ägdes av rederiet Rauma-Raahe i Raumo var ■ ett av de äldre fartygen som deltog i Norgefarte­n. Fartyget brandskada­des svårt i Bergen på sommaren 1944.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Professor Lars Westerlund, docent
■ i rätts- och förvaltnin­gshistoria, har undersökt det finländska deltagande­t i Transportf­lotte Speer under fortsättni­ngskriget. Trots att transporte­rna hade stor militär betydelse har de till stor del förträngts, menar Westerlund.
FOTO: PRIVAT Professor Lars Westerlund, docent ■ i rätts- och förvaltnin­gshistoria, har undersökt det finländska deltagande­t i Transportf­lotte Speer under fortsättni­ngskriget. Trots att transporte­rna hade stor militär betydelse har de till stor del förträngts, menar Westerlund.
 ?? FOTO: ERLING SKJöLD/HBL ?? Många mindre finländska rederier, av vilka flera inte finns i dag, engagerade sig i de tyska krigstrans­porterna som var ekonomiskt lönsamma. Fartyget M/S Motto som ägdes av rederiet Viasveden Höyry Ab i Björneborg syns här i en norsk hamn 1943.
FOTO: ERLING SKJöLD/HBL Många mindre finländska rederier, av vilka flera inte finns i dag, engagerade sig i de tyska krigstrans­porterna som var ekonomiskt lönsamma. Fartyget M/S Motto som ägdes av rederiet Viasveden Höyry Ab i Björneborg syns här i en norsk hamn 1943.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland