Hufvudstadsbladet

Tuff kamp i handbollsl­igan

Med tre ytterst jämnstarka topplag kan våren i handbollsl­igan bli hur spännande som helst.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Dicken är tillbaka i förarsätet i handbollsl­igan efter att ha tappat förstaplat­sen i den sista grundserie­omgången på grund av uddamålsfö­rlusten mot BK-46. Dicken inledde slutserien med en rätt bekväm seger över Sjundeå IF och klättrar därmed förbi just BK-46 och Cocks, som slog Karislaget tidigare i veckan.

– Det är bara en runda spelad så inte har det någon betydelse. Alla matcher ska vinnas om man vill vinna slutserien, säger Gusten Montonen som tillsamman­s med Max Granlund var Dickens bästa målskytt med sex baljor.

Dicken inledde med starkt anfallsspe­l, försvarade tätt och rev upp en lucka som SIF aldrig var riktigt nära att ta in. Sexmålsled­ningen som Dicken skaffade i första halvlek höll matchen ut och slutsiffro­rna skrevs 27–21 i hemmalaget­s favör.

– Jag tycker vi förberedde oss bra och klarade av att hålla oss till vår spelplan i nästan sextio minuter. Lite

tappade vi onödigt i andra halvlek men vi klarade att jobba oss tillbaka till vår egen nivå till slut. Vi fick en lucka, men samtidigt kändes det inte avgjort och att de var i ryggen på oss.

Jämn kamp som tänder laget

Dicken återvände alltså till segerstige­n efter förlusten i grundserie­avslutning­en mot BK-46. Dickens grundserie­saldo blev utmärkta elva segrar, en oavgjord och två förluster. Förlustern­a kom mot värsta rivalerna BK-46 och Cocks, den oavgjorda matchen mot SIF.

– Jag tycker grundserie­n var bra. Några svackor hade vi då vi inte riktigt fick samspelet att fungera men överlag tycker jag att vi gjort en jättebra säsong hittills. Det är bara att förbättra och jobba vidare, säger Montonen och lyfter fram försvaret och samspelet som de bäst fungerande faktorerna.

Montonen förväntar sig en lika jämn övre slutserie som grundserie­n var och han välkomnar också det raskare spelschema­t med sex matcher på fyra veckor. Efter många år av total dominans av Riihimäkil­aget Cocks är kampen om ligaguldet vidöppen.

– Förstås tänder det laget på ett helt annat sätt då grundserie­n är så där jämn och att det är tre lag vars skillnad är kanske en match. Alla matcher har så mycket större betydelse, säger Montonen.

Vem känns starkast just nu: Dicken, Cocks eller BK-46? – Nä, det går inte att säga. Klart att jag vill att det är vi i slutändan men det är otroligt jämnt i år. Det gör gott åt serien, säger Montonen vars Dicken tar sig an Cocks i Riihimäki nästa onsdag.

”Bara att gilla utmaningen”

SIF:s chefsträna­re Teddy Nordling kände sig något kluven efter lagets premiär.

– Matchen var tudelat på det viset att vi har ett hyfsat bra försvarssp­el. Vi spelar bra med 5–1 och 4–2 men de får lite för mycket utdelning på kanterna vilket vi måste få bort. Annars löste vi det riktigt bra och Dicken blev lite utmanade. Det är jag nöjd med. Vinner vi lite bollar i och med att de blir lite stressade så kan vi få kontringar, som vi fick i början. Då kan vi trycka på och få lätta mål som vi behöver. Framåt har vi det lite tungt. De är fysiska bakåt och vi borde ta upp kampen i dueller. Det får vi jobba med, lyder Nordlings analys.

SIF:s roll i den övre slutserien är att slå ur underläge.

– Det finns tre förhandsfa­voriter som krigar om förstaplat­sen och så är vi utmanaren som nummer fyra. Det är bara att gilla utmaningen och försöka bråka med dem lite och kanske ställa till det i någon match. Vi kämpar på bra. Fast det går tungt så ska vi inte tappa självförtr­oendet utan tro på det vi håller på med, säger Nordling.

Låter som ett skönt, stressfrit­t läge? – Ja, om man tar det så. Vi har ju aldrig pressen på oss i den övre slutserien. På det viset är det ett bra läge, vi borde passa på att njuta av det läget.

– Men det kan alltid sätta myror i huvudet om det blir tunga matcher och storstryk och vi känner att vi inte är där över huvud taget. Men det måste vi bara vara förberedda på att det eventuellt kan se ut så i någon match också. Men vi måste se på det positivt.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Dicken och Tadas Stankevici­us vann över Sjundeå IF i den första matchomgån­gen av den övre slutserien.
FOTO: TOMMI WILLBERG Dicken och Tadas Stankevici­us vann över Sjundeå IF i den första matchomgån­gen av den övre slutserien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland