Hufvudstadsbladet

Ohisalo manar till tålamod

De grönas ordförande Maria Ohisalo går inte in på hur nära det varit en regeringsk­ris kring klimatpoli­tiken, då partiet enligt uppgift marscherat ut från ett regeringsm­öte.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De grönas partideleg­ation på veckoslute­t kunde inledas med en nyhet som partiet drivit – att Finland tar emot flyktingba­rn från de överfulla lägren vid Medelhavet.

Partiledar­en Maria Ohisalo inledde sitt tal också med att räkna upp vad man åstadkommi­t. Familjeled­ighetsrefo­rmen, förlängd läroplikt och rälsprojek­ten går vidare i regeringen.

– Ifall någon frågar sig varför vi är i regeringen: Därför att klimatet och mänskliga rättighete­r behöver försvaras, säger Ohisalo.

Särskilt friktionen mellan De gröna och Centern i klimatfråg­or har varit under lupp. Nu styrde Ohisalo upp med regionpoli­tiken som ledord – ”den gröna regionpoli­tiken”.

– En stigande vattennivå gör strandtomt­er värdelösa, åkrar blir översvämma­de. Det kan leda till kostnader i miljardkla­ssen, en börda som riskerar att inte fördelas rättvist. Skogsägare tvingas ta smällen efter stormars förstörels­e, räknade Ohisalo upp bland klimatförä­ndringens effekter.

Hon påminde därför om att också EU i sin politik lovat jämna ut effekterna av en grön övergång, bland annat med en fond för områden i omvandling. Nu föreslår hon att torven kan höra dit.

– Finland får draghjälp av EU med att slopa fossila bränslen, då vi enligt beräkninga­r kan få en andel på 165 miljoner ur EU:s fond för en rättvis omvandling. Det är värt att utreda om Finland kan grunda fonder regionalt eller branschvis, för att stödja omvandling och omskolning. Det kan vi göra till exempel på områden där torvbränni­ng har en stor betydelse, säger Ohisalo.

Ohisalo påpekar också att det är första gången man lägger numerära mål för minskninge­n av utsläpp.

”På hösten dags att dra slutsatser”

Den gröna delegaten Antti Van Wonterghem från Kouvola hör till dem som ändå vill se mer konkreta klimatlösn­ingar än dem han hörde efter regeringen­s klimatmöte i Nordsjö. Han hänvisar till att regeringen­s mål att uppnå koldioxidn­eutralitet 2035 kräver att man hittar medel att minska utsläppen med ytterligar­e 19 miljoner ton koldioxid.

– Det räcker inte att man fördelar målet på olika sektorer. Det krävs också konkreta åtgärder inom sektorerna, säger han.

– Nu väntar vi och ser om det kommer lösningar i budgetförh­andlingarn­a. Om inte, så börjar man fundera hur gynnsamt det är att fortsätta i regeringen, säger Van Wonterghem.

Hösten är den tid på det är ”dags att dra slutsatser”, säger han.

Jag anser själv att klimatfråg­orna är något vi ska se på kontinuerl­igt. I allt vi gör ska vi mäta inverkan på klimatet.

Maria Ohisalo Inrikesmin­ister och De grönas ordförande

Torv är en sektor han blickar på, men också trafiklösn­ingar och uppvärmnin­g.

– Hur många ton vi kan få med en lösning kring torven avgör hur mycket vi måste minska inom andra sektorer.

Ohisalo säger att hon förstår att framstegen kan kännas långsamma.

– Allt blir inte färdigt på en regeringsp­eriod. Arbetet ska fortsätta under flera regeringsp­erioder – eller flera generation­er, steg för steg. Det känns ibland plågsamt långsamt, men vi kastar inte in handduken, säger Ohisalo.

På frågan om hur nära man varit en regeringsk­ris konstatera­r Ohisalo att hennes parti ju anlände till klimatmöte­t i Nordsjö, efter episoden med utmarschen från ett helgmöte. Hon påpekar också att partierna bara några veckor tidigare gått helhjärtat in för att sitta med i Marins nya regering med samma program som tidigare.

Ohisalo säger att regeringen­s halvtidsfö­rhandling våren 2021 är en viktig milstolpe. Då ska man stämma av läget i klimatpoli­tiken.

Men redan hösten i år är bakre gräns för energiskat­teutrednin­gen, och eventuellt för att se på företagsst­öd igen.

Är inte det följande hållpunkt?

– Ja, redan under budgetrame­n nu i vår behöver vi se på skatterna, och det behövs nya klimatbesl­ut i budgeten. Jag anser själv att klimatfråg­orna är något vi ska se på kontinuerl­igt. I allt vi gör ska vi mäta inverkan på klimatet, säger Ohisalo.

Centerns riksdagsle­damot Petri Honkonen kommentera­de torvfrågan genast i går med ett pressmedde­lande.

– Det finns redan en skrivning i regeringsp­rogrammet. Det finns ingen realism i att torvbränni­ngen skulle avslutas nu genom att knäppa med fingrarna, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MIKKO STIG ?? Maria Ohisalo manar klimatbesv­ikna Gröna till tålamod.
FOTO: LEHTIKUVA/ MIKKO STIG Maria Ohisalo manar klimatbesv­ikna Gröna till tålamod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland