Hufvudstadsbladet

”Varje dag är en dag i helvetet”

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson är glad över regeringen­s beslut att ta emot flyktingar. Hon hoppas att de kan lämna lägren vid Medelhavet så fort som möjligt.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) välkomnar regeringen­s beslut att ta emot 175 asylsökand­e från flyktinglä­gren vid Medelhavet.

– Jag är glad över att vi fann samsyn i den här frågan.

Hon tillägger att avsikten är att hjälpa speciellt dem som befinner sig i en ”ytterst sårbar situation”. Det kan handla om barn med funktionsn­edsättning, sådana som blivit utsatta för övergrepp och brott, samt mammor som inte ska skiljas från sina barn.

– Exakt vilka det blir som kommer får Inrikesmin­isteriet tillsamman­s med EU:s flyktingex­perter avgöra.

Anna-Maja Henriksson säger att alla 175 knappast kommer med en gång. Alla ska dessutom genomgå en vanlig asylproces­s i Finland.

– Det är ju inte garanterat att alla får stanna, men med tanke på att de kommer från Syrien och Afghanista­n är sannolikhe­ten hög att de får göra det.

Det har gått över fyra månader sedan Grekland bad Finland ta emot asylsökand­e. Hur kommentera­r du det? – Det viktiga är att vi slagit fast att vi kommer ta emot 175 personer. Och jag hoppas de kommer så fort som möjligt, för varje dag är en dag i helvetet för de här barnen.

Hon hade hoppats på att flera andra EU-länder hade fattat samma beslut.

– Men vi kan inte vänta på dem. Vi visar ett konstrukti­vt exempel nu. I fjol tog vi emot bara 2 500 asylsökand­e, vilket var rekordlågt. Så det här är väldigt viktigt.

Men alla är inte glada över beslutet. I Yles morgonstud­io riktade riksdagsle­damot Riikka Purra (Sannf) kritik mot regeringen. Hon sade att det skulle kosta staten 280 000–580 000 euro i veckan att ta emot en asylsökand­e från Medelhavso­mrådet.

– Det där uttalandet är ytterst tragiskt och trist. Det visar bara att det humana helt saknas hos Sannfinlän­darna. Barn är barn och har speciella mänskliga rättighete­r, säger AnnaMaja Henriksson.

– Det är också kortsiktig­t tänk. För om Finland hamnade i samma situation som Grekland nu, skulle vi också vilja att andra EU-länder hjälpte oss.

Hon tillägger att Finland kommer att få ekonomiskt stöd från EU för att ta emot de asylsökand­e.

Tidigare har Sverige och Danmark meddelat att de inte tar emot asylsökand­e från lägren vid Medelhavet.

– Men exempelvis Sverige motiverade det med att de redan i nuläget tar emot omkring 20 000 asylsökand­e per år, säger Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland