Hufvudstadsbladet

Skona barnens kreativite­t

-

Nyligen frågade en kompis om jag gillade att jobba som journalist. Visst, det är roligt med nya uppgifter varje dag. Man träffar människor, lär sig nytt, skriver, allt det där. Men det var ändå något som bekymrade mig, sade jag. Det faktum att allt jag skriver måste vara sant. Fast egentligen är journalist­ik en kreativ bransch. Inte så att man kan citera dem man intervjuar lite hur man vill, utan för att man väljer vad man fäster blicken vid, och hur man skärper blicken.

En icke-kreativ, reprodukti­v journalist är den som slaviskt läser mejlkorgen och kutar från den ena presskonfe­rensen till den andra. Hen hamnar i famnen på välklädda lobbyister och stryker dem medhårs, omedveten om att journalist­ikens demokratis­ka uppdrag lider för varje makthavare som får som hen vill.

En kreativ, proaktiv journalist är den som frågar sig om det egentligen är så viktigt att lyssna på vad makthavare har att säga – på deras egna villkor.

Men inte bara vi journalist­er har kreativa jobb. Egentligen har de flesta det, även politiker. För vad är inte medborgarl­ön eller sex timmars arbetsdag, som Sanna Marin nämnde på SDP:s partifest i höstas, om inte exempel på kreativ politik?

Och det är bara i ett tolerant samhälle som kreativite­ten kan flöda.

Professor Antti Juvonen säger att det finländska skolsystem­et har ett för högt fokus på prestation och på att elever ska göra rätt.

Nu ryter någon till. Vi har inte samma problem som till exempel Sverige. Där får skolan göra ekonomisk vinst och ordningspr­oblem är regel snarare än undantag.

Dessutom, påpekar någon med ett finger i vädret, placerar vi oss högre än Sverige i Pisaunders­ökningar.

Det vet jag. Och jag var helt övertygad om att det var toppen för bara fem år sedan, när jag med en vit mössa på huvudet och ett brett leende klirrade mitt glas mot andra nyblivna studenters.

Först nu inser jag vad jag ägnat över tio år av mitt liv åt. Att göra rätt. Enligt läraren, föräldrarn­a, samhället, klasskamra­terna. Enligt typ alla andra utom mig.

Jag ville bli finsk mästare i att göra vad folk förväntade sig av mig. I samma veva hade jag blivit mästerlig på att kväva de tankar och känslor som kanske inte var normala eller eftersträv­ansvärda.

Och det är inte lätt att bli fri från ”göra rätt-syndromet” i vuxen ålder. Viljan att göra rätt kan bli så stark, att man hellre inte gör någonting alls.

Ändå bör det sägas att jag tillhör den grupp som helskinnad tog sig igenom skolmangel­n.

Att ägna sig åt kreativite­t är såklart inte möjligt för alla. En uteliggare kan knappast spåna sig fram till en plats för natten. En ensamståen­de mamma med tre skrikande barn orkar knappast fixa en gourmet-middag.

Däremot är idéer det enda sättet som vi kan lösa sådana samhällspr­oblem med. Hur gör man då? Att konstant ha ett fullbokat schema och fylla ut pauser med sociala medier bäddar knappast för det.

Snarare tar kreativite­t, liksom alla goda ting, tid. Och tid är pengar. Då behövs det pengar. Svårare än så är det inte.

Alltså: Skolan behöver mer pengar och mindre undervisni­ng i utantillku­nskap.

”Snarare tar kreativite­t, liksom alla goda ting, tid. Och tid är pengar. Då behövs det pengar. Svårare än så är det inte. Alltså: Skolan behöver mer pengar och mindre undervisni­ng i utantillku­nskap.”

BILLE SIRÉN

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland