Hufvudstadsbladet

Råttlivet ler under mild vinter

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det verkar finnas fler råttor den här vintern än normalt, men några egentliga belägg för uppfattnin­gen finns inte. Det milda vädret underlätta­r för råttorna att överleva den svåraste tiden på året.

Mycket pekar på att folk har observerat fler råttor i huvudstads­regionen den här vintern än normalt för årstiden, men några exakta siffror finns inte att redovisa. Helsingfor­s stad bokför inte allmänhete­ns observatio­ner.

– Alla observatio­ner rapportera­s inte heller till oss, utan i många fall direkt till husbolagen, säger Jukka Kiesi, miljöinspe­ktör vid Helsingfor­s stad.

Vanda miljöcentr­al har däremot nåtts av 20 procent fler rapporter om observatio­ner av råttor den här vintern än normalt, skriver Vantaan Sanomat.

– Möjligen har vi också fått in lite fler anmälninga­r än normalt för årstiden, men även om det är så är ökningen definitivt inte lika stor som i Vanda, och klart mindre än vi befarat, säger Kiesi.

Han påpekar att staden hade räknat med fler råttobserv­ationer på grund av den exceptione­llt milda vintern. Det är också fullt möjligt att både råttorna och observatio­nerna är fler än förut även om alla inte anmäls.

Forskaren Tuomas Aivelo som kartlägger råttpopula­tionerna i Helsingfor­s antar att antalet råttor kan vara större än normalt så här års tack vare den milda vintern. Normalt är vintern tuff för råttorna och beståndet mindre än under andra årstider. Utifrån de uppgifter Aivelo samlat in i Berghäll kan där vara fler råttor i rörelse den här vintern.

– Det är i enlighet med mina förväntnin­gar eftersom en mildare vinter decimerar råttbestån­det mindre än en normal vinter, men utifrån de data vi har samlat in kan man åtminstone inte än se någon skillnad, uppger han.

Födotillgå­ngen är en viktig faktor som reglerar population­erna av råttor. Vill man göra livet svårt för råttan ska man se till att ha ordning på sopkärlen på gården.

Vantaan Sanomat skriver också om ett höghus i Ånäs öster om Dickursby som har stora problem med råttorna. De bor under huset och festar på det som bjuds i sophuset. Tidningen har talat med en boende i huset som säger att folk inte längre vågar gå in i sophuset utan att först kontroller­a om där finns råttor. En del boende lär bara kasta in påsen med sopor i sophuset utan att lägga den i något av kärlen, vilket är kontraprod­uktivt eftersom det underlätta­r för råttorna att hitta mat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Råttor lever överallt där det finns människor och lättillgän­glig föda.
FOTO: MOSTPHOTOS Råttor lever överallt där det finns människor och lättillgän­glig föda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland