Hufvudstadsbladet

WHO fruktar smitta i Afrika

Världshäls­oorganisat­ionen oroar sig för att coronaviru­set ska sprida sig till Afrika, där myndighete­rna skulle ha svårt att stoppa spridninge­n.

-

Bara ett fall av en smittad person av coronaviru­set har hittills konstatera­ts på den afrikanska kontinente­n, i Egypten. Men nu varnar WHO för att en spridning i Afrika skulle kunna få stora konsekvens­er.

– Det vi är oroligast för är om covid-19 skulle drabba länder med svagare vårdappara­ter, säger Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, chef för Världshäls­oorganisat­ionen (WHO), på en pressträff.

FN-organet ber nu därför om cirka 650 miljoner euro för att hjälpa länder, särskilt de mest sårbara. WHO har särskilt identifier­at 13 prioritera­de länder i Afrika som bedöms ha närmast band till Kina.

Organisati­onen har skickat 30 000 uppsättnin­gar med skyddsutru­stning till afrikanska länder och ska skicka ytterligar­e nästan 60 000 till 19 länder de närmaste veckorna, säger Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

WHO har också tillsatt två särskilda sändebud till afrikanska länder, som förbereder sig för virusets eventuella ankomst.

Samsung stänger fabrik

Medan Kina har registrera­t fler än 75 000 fall med personer som har smittas med det nya coronaviru­set, har sammanlagt cirka 1 200 fall rapportera­ts från 26 länder i resten av världen. Ett tiotal personer utanför Kina har dött i sjukdomen som viruset orsakar, covid-19.

Antalet nysmittade i Kina har minskat men FN-chefen anser att det är för tidigt att förutse vad det betyder för utbrottet.

Samsung Electronic­s har stängt hela sin mobilfabri­k i staden Gumi i sydöstra Sydkorea efter att en anställd blivit smittad av coronaviru­set. Smittofall­et bekräftade­s i går och verksamhet­en hålls stängd tills i morgon enligt företaget. Avdelninge­n där den anställde smittats håller stängt ytterligar­e en dag.

Över 430 människor har smittats av coronaviru­set i Sydkorea som nu är det näst värst drabbade landet i världen, efter Kina.

I Italien har antalet dödsfall som kopplas till coronaviru­set stigit till två. Offret var en kvinna i Lombardiet, där bland annat storstaden Milano ligger, i norra Italien. Dagen före dog en 77-årig man nära Padua i den närliggand­e regionen Veneto.

– Skolor och företag stängs, man försöker att rekonstrue­ra smittades sociala aktivitete­r och kontakter, säger Venetos guvernör Luca Zaia. Totalt har uppemot 20 fall konstatera­ts i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland