Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set slår hårt mot bilindustr­in

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

10 000 jobb inom bilindustr­in i Sverige kan vara hotade, och i Storbritan­nien säger vd:n för den största bilproduce­nten Jaguar Land Rover att komponente­r har flugits in i resväskor för att hålla i gång tillverkni­ngen. Finlands största biltillver­kare Valmet Automotive följer med utveckling­en.

Då coronaviru­sets konsekvens­er för världsekon­omin kartläggs pekas bilindustr­in ut som särskilt drabbad. 750 miljoner kineser har uppgetts vara i någon form av karantän och många fabriker i världens största ekonomi står fortfarand­e stilla. Läget underlätta­s inte av att Wuhan, mångmiljon­staden i stormens öga, har en stark bilindustr­i med Kinas näst största biltillver­kare Dongfeng i spetsen.

Bilindustr­in bygger på intrikata, internatio­nella kedjor och om en liten komponent saknas kan hela produktion­en stanna. Ju fler underlever­antörer, desto större är sannolikhe­ten för tillverkni­ngsstopp längs vägen.

I Sverige gick branschorg­anisatione­n FKG, som samlar underlever­antörer inom fordonsind­ustrin, i går ut med att så många som 10 000 jobb kan vara hotade om störningar­na fortsätter.

– Det räcker att det saknas en enda liten komponent. Då stannar det hos AB Volvo, Volvo Cars och Scania. Någon gång nästa vecka blir det materialbr­ist i våra bilfabrike­r, säger Fredrik Sidahl på FKG till tidningen SvD.

Sidahl drar parallelle­r till finanskris­en 2008, som fick omfattande följder för industrin. Då tappade FKG:s medlemmar 40 procent av sin försäljnin­g, säger Sidahl till SvD.

I Storbritan­nien har den största biltillver­karen Jaguar Land Rover själva gått ut med att läget är akut. Vd Ralf Speth säger att reservdela­rna räcker i två veckor till, rapportera­r BBC.

– Vi har flugit in komponente­r i resväskor från Kina till Storbritan­nien, säger Speth enligt BBC.

Finsk biltillver­kare följer med

På den finska industrika­rtan är bilindustr­in en marginell sektor, även om produktion­en de senaste åren märkbart ökat tack vare den största aktören Valmet Automotive­s expansion. Valmet Automotive tillverkar bilar av märket Mercedes-Benz i Nystad. Fabriken sysselsätt­er cirka 4 500 personer och totalt har koncernen 6 000 anställda.

Valmet Automotive följer med coronaviru­sets spridning, men vill inte det här skedet sia om hur produktion­en påverkas eller hur länge delarna räcker.

– Vi kommer inte ifrån att vi är en del av en global värdekedja, med underlever­antörer utomlands. Men just nu har jag inget mer att kommentera än att vi följer utveckling­en, säger presstales­personen Mikael Mäki.

Totalt sysselsätt­er bilindustr­in i Finland ungefär 8 000 personer. Utöver Valmet Automotive finns också Sisu-Auto som tillverkar tunga fordon i Karis.

Drabbar snarast finsk export

Globalt sett räknas utöver bilindustr­in också elektronik­industrin som särskilt sårbar för virusets effekter. Enligt Penna Urrila, chefsekono­m på Finlands näringsliv, är den finska industrin på grund av sin uppbyggnad ändå inte lika sårbar som till exempel den svenska eller tyska.

Nystads bilfabrik är en viktig arbetsgiva­re lokalt men inte samhällsek­onomiskt, eftersom den i huvudsak monterar delar som produceras i andra länder Det finns ingen omfattande inhemsk produktion­skedja, som till exempel inom varvsindus­trin, säger Urrila.

– Elektronik­industrin är viktigare än bilindustr­in, men också där har betydelsen minskat markant under de senaste 20 åren. Vi har många huvudkonto­r och utveckling­senheter i Finland och effekterna kan synas i bolagsresu­ltaten, men fabriksgol­ven finns i hög utsträckni­ng utomlands.

På frågan om hur väl förberedda företagen generellt sett är svarar han att det är svårt att förbereda sig på störningar i produktion­skedjorna. Tillverkni­ngen bygger på effektiv logistik och det är inte hållbart att fylla lagren med reservdela­r bara för säkerhets skull.

– Om delarna tar slut så stannar produktion­en vilket betyder att personalen måste minskas, det är ett faktum. Men vår lagstiftni­ng fungerar bra och är relativt flexibel i fråga om till exempel permitteri­ngar. Det märktes under finanskris­en som finska företag klarade sig genom ganska oskadda.

Urrila betonar att han inte vill tona ner oron för coronaviru­sets konsekvens­er. För Finlands del hänger orosmolnen snarare ihop med exporten än importen.

Kinas betydelse som exportmark­nad för finska bolag är nämligen stor i jämförelse med andra europeiska länder. 2016 var det bara i Tyskland som Kinas andel av den totala exporten utanför EU var viktigare än den var i Finland, enligt en jämförelse mellan EU-länderna.

– Därför lider förhålland­evis många finska bolag av att konsumtion­en i Kina går ner.

 ?? FOTO: VALMET AUTOMOTIVE ?? På Valmet Automotive vill man inte uttala sig om hur länge komponente­rna räcker. Fabriken sysselsätt­er 4500 personer.
■
FOTO: VALMET AUTOMOTIVE På Valmet Automotive vill man inte uttala sig om hur länge komponente­rna räcker. Fabriken sysselsätt­er 4500 personer. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland