Hufvudstadsbladet

Vattennivå­n steg kraftigt i stormen

Det höga vattenstån­det ledde till många räddningsu­ppdrag i södra Finland i går.

-

Meteorolog­iska institutet varnade i går på sin webbplats om högt vattenstån­d i många delar av landet. Den hårda sydvästlig­a vinden hade höjt havsnivån med ungefär en meter. Ännu kraftigare vindar väntades till natten, upp till 25 meter i sekunden, särskilt i Egentliga Finland. En vind har stormstyrk­a när medelhasti­gheten är 21 meter i sekunden i tio minuters tid.

Räddningsv­erket i Östra Nyland uppgav att Strandgata­n och Svinövägen i Borgå stängts på grund av översvämni­ng. Västra Nylands räddningsv­erk meddelade att de fått in cirka hundra uppdrag i går. I Ekenäs stängdes också vägen nära stranden.

I Egentliga Finland hade räddningsv­erket också fullt upp.

– Räddningsv­erket har redan fått in fyrtio uppdrag under lördagen på grund av stormen, och de lär bli många fler, sade Juha Penttilä, jourhavand­e brandmästa­re vid Egentliga Finlands räddningsv­erk i går kväll.

Enligt Penttilä har uttrycknin­garna främst handlat om fallna träd och om vatten på vägar och i källarutry­mmen. Några vägar hade de i det skedet inte varit tvungna att stänga av.

– Men speciellt området kring Salo är hårt drabbat, säger han.

I Österbotte­n såg man inga av de problem som räddningsv­erken i södra Finland jobbade med. Ville Isomöttöne­n, jourhavand­e brandmästa­re vid Österbotte­ns räddningsv­erk trodde att stormen skulle föra mer jobb med sig.

– Räddningsv­erket har endast ryckt ut två gånger på grund av stormrelat­erade orsaker, sade Isomöttöne­n.

Den ena utryckning­en handlade om ett stort träd i Närpes som höll på att falla. I Korsholm var en flaggstång nära på att falla över en bensinmack.

❞ Räddningsv­erket har redan fått in fyrtio uppdrag under lördagen på grund av stormen, och de lär bli många fler. Juha Penttilä, jourhavand­e brandmästa­re vid Egentliga Finlands räddningsv­erk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland