Hufvudstadsbladet

Toppmöte på gång om Syrien

Turkiet kommer att stå värd för ett toppmöte om Syrien den 5 mars, säger landets president Recep Tayyip Erdogan. Ryssland, Frankrike och Tysklands respektive ledare kommer att sitta vid bordet.

- TT-REUTERS-AFP nyheter@ksfmedia.fi

I vad som kan ses som ett slags eldupphör i ordkriget länderna emellan har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin talat i telefon – om ett faktiskt, verkställt eldupphör i Idlibprovi­nsen i nordvästra Syrien.

Ledarna är överens om att intensifie­ra samtalen sinsemella­n för att minska spänningar­na och implemente­ra ett eldupphör.

”Parterna försäkrade att kontakter på försvarsmy­ndighetern­as nivå ska fortsätta intensivt”, lyder ett uttalande från Kreml. Även ländernas försvarsmi­nistrar uppges ha talats vid i går.

Dödliga strider

Samtalen skedde dagen efter att tiotals personer dödats i strider mellan Turkietstö­dda syriska rebeller och Rysslandss­tödda syriska regimstyrk­or.

Och i går dödades ytterligar­e en turkisk soldat i strid. Denne dödades i Idlib av artillerie­ld från den syriska regimen, enligt Turkiets försvarsmm­inisterium. Turkiet säger sig ha besvarat detta genom att anfalla 21 olika mål.

Turkiet stödjer rebellstyr­korna som går under namnet Syriska nationella armén i Idlib. Bakom Bashar alAssads regimstyrk­or står Ryssland, som utför flyganfall.

Från turkiskt håll sägs Erdogan ha understruk­it vikten av att Ryssland håller den syriska regimens styrkor under kontroll, för att begränsa de humanitära konsekvens­erna.

Turkiet, som sedan tidigare härbärgera­r flera miljoner krigsflykt­ingar från Syrien, har sagt att det kommer att agera militärt mot regimstyrk­orna om det krävs för att stävja en krissituat­ion.

Den syriska regimen bedriver en offensiv mot ett av rebellstyr­kors sista stora fästen i landet. Närmare en miljon människor har drivits på flykt internt i Idlib, de flesta mot den turkiska gränsen, i den största fördrivnin­gen hittills under det nio år långa kriget.

Förnekar massflykt

Rysslands försvarsmi­nisterium påstår dock att uppgiftern­a om en massflykt inte stämmer och anklagar Turkiet för att inte låta de flyende ta sig till vissa områden.

I telefonsam­talet med Erdogan uttryckte president Vladimir Putin en stor oro för ”aggressivt agerande” från jihadister i Idlib, enligt Kreml. De två ska enligt rysk utsago ha enats om att stävja ”terroristh­otet”.

Terrorstäm­plade jihadistgr­upper har stark närvaro i regionen, men både den syriska regimen och Ryssland beskriver rebeller generellt som terroriste­r.

Frankrike och Tyskland har försökt få till stånd ett toppmöte och uppmanar parterna att närma sig en politisk lösning. Den franske presidente­n Emmanuel Macron och den tyska förbundska­nslern Angela Merkel uttrycker ”sin delade oro för den katastrofa­la humanitära situation som civila hamnar i och risken för en upptrappni­ng”, enligt ett uttalande från presidentk­ansliet i Paris.

”Måste sluta nu”

– Vi vill åka hem, men vi kan inte. Vi lämnade kvar saker eftersom stridsflyg­planen var ovanför oss och byggnadern­a höll på att kollapsa, säger 58-åriga Souad Saleh till Reuters.

Hon och hennes familj är några av många människor som flytt norrut inom Idlib och sökt skydd från våld och kyla i universite­tsbyggnade­r i staden Azaz, nära gränsen till Turkiet.

FN:s generalsek­reterare António Guterres kräver ett omedelbart eldupphör för att undvika en humanitär katastrof.

– Under nästan ett år har vi sett en rad markoffens­iver från den syriska regeringen med stöd från ryska flyganfall. Den här månaden har det skett upprepade dödliga strider mellan turkiska styrkor och syriska regeringss­tyrkor, säger han.

– Denna människosk­apade humanitära mardröm för det länge lidande syriska folket måste få ett slut. Det måste sluta nu.

 ?? FOTO: RAMI AL SAYED/LEHTIKUVA-AFP ?? Tusentals civila flyr från Idlib till säkrare områden vid turkiska gränsen.
FOTO: RAMI AL SAYED/LEHTIKUVA-AFP Tusentals civila flyr från Idlib till säkrare områden vid turkiska gränsen.
 ?? FOTO: GHAITH ALSAYED/TT-AP ?? Turkietstö­dda rebellsold­ater ger artillerie­ld mot regimposte­ringar nära byn Neirab i Idlib.
FOTO: GHAITH ALSAYED/TT-AP Turkietstö­dda rebellsold­ater ger artillerie­ld mot regimposte­ringar nära byn Neirab i Idlib.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland