Hufvudstadsbladet

Svensk rektor dödshotas efter slöjdebatt

Dödshoten har kommit på telefon, över mejl – och i vykort hem till familjen. När rektorn Mattias Liedholm meddelade att slöjförbud­et i Skurup inte skulle tillämpas i skolan blev han en tydlig måltavla för slöjkritik­er i Sverige.

- MARC SKOGELIN/TT

I december beslutade kommunfull­mäktige i Skurup kommun i Skåne att införa slöjförbud i skolan. Förbudet omfattar huvudduk, burka, niqab och andra klädesplag­g som har till syfte att dölja elever och personal, enligt motionen av Sverigedem­okraterna som röstades igenom.

Men när Sveriges Television intervjuad­e Mattias Liedholm, rektor på Prästamoss­eskolan i Skurup, berättade han att man inte skulle vidta några åtgärder mot elever och personal som vill bära slöja i skolan. Detta eftersom förbudet strider mot svensk lag, enligt Liedholm.

Samma bedömning gör även svenska Skolverket, som anser att det strider mot religions- och yttrandefr­iheten.

Inte långt efter beskedet började hatet och hoten att komma.

– Läsare har på något vis gjort mig till någon form av riddare för slöja, vilket jag inte är, säger Mattias Liedholm.

– Vad jag gör är att stå upp för mina elever och deras trygghet, de ska känna att de får fatta beslut om sig själva. Jag står också upp för den lagstiftni­ng som finns.

Filmer på avrättning­ar

Det mesta har kommit på mejl, berättar han. Allt är inte explicita hot, det handlar också om ”informatio­n” om hur han borde tänka, som han förklarar det.

– Och påståenden om att jag är olika saker, att jag är en pedofil som tycker om barn i slöja. Man skickar även bilder och filmer, på kvinnor som stenas ihjäl. Man försöker informera mig om vad muslimerna ”egentligen vill” med Sverige.

Det har också kommit regelrätta hot.

– En man som ringde till skolan avslutade samtalet med att han skulle döda oss alla. Det har också skickats brev hem till min familj. Det tycker jag är ännu värre.

Hur har det påverkat dig?

– Det tar ju tid från vad jag borde göra egentligen. Det känns som att man har fått en ofrivillig roll, för att man har stått upp för sina elever i en liten kommun i södra Sverige.

Kritisk mot kommunen

Han har i samråd med säkerhetsc­hefen i kommunen anmält hoten. I övrigt är han mycket kritisk till stödet från cheferna i kommunen, som han upplever som icke existerand­e, eller i vart fall alldeles för saktfärdig­t.

– Hade min personal fått hot hade jag kallat in personen, frågat om familjen behövde hjälp, tagit reda på vad polisen gjorde, om man behövde samtalsstö­d och så vidare. Men nej, ingenting, säger Mattias Liedholm.

Ulrika Fridh, biträdande förvaltnin­gschef på skol- och utbildning­sförvaltni­ngen i Skurup, anser dock att man har gjort vad man har kunnat.

– Det är klart att vi försöker hjälpa honom i den situatione­n, det är ju allvarligt. Det är tråkigt att han känner så, säger hon, och tillägger att Mattias Liedholm har tackat nej till hjälp från kommunen.

”Utvärdera i efterhand”

Enligt Liedholm tackade han nej eftersom erbjudande­t om hjälp kom först efter upprepade mejl från honom, och att han såg det som en förolämpni­ng efter deras agerande.

Mattias Liedholm är dock glad över det stöd han fått från bland annat facket och andra rektorer runt om i Sverige.

– Jag får också brev från boende i Skurup som tackar för att jag står upp för de demokratis­ka principern­a i skolan, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland