Hufvudstadsbladet

G20 vill enas om skatt för Google och Facebook

Det är dags att komma överens om hur globala digitala bolag som Facebook och Google ska betala skatt utomlands. Det anser flera G20toppar som räknar med att det skulle dra in skatteintä­kter på nästan 100 miljarder euro – per år.

- TT-REUTERS

Ledande världsekon­omier måste visa enighet och komma överens om ett globalt skattesyst­em för digitala storbolag, anser flera företrädar­e på G20-mötet som hålls i Riyadh i Saudiarabi­en under helgen.

Den ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen OECD har redan påbörjat arbetet med gemensamma regler för att få företag att betala skatt i länder där de bedriver sin verksamhet – i stället för där de registrera­t sina dotterbola­g. OECD vill sätta en minimigrän­s för skatterna, vilket skulle kunna få upp nationella skatteinko­mster med runt 100 miljarder euro per år, enligt organisati­onen.

”Kräver ledarskap”

Sent förra året stoppades OECD:s försök sedan Washington i sista minuten krävt ändringar. Det sågs av många som en ovilja att ta itu med en potentiell­t knepig politisk fråga före valet.

Tysklands finansmini­ster Olaf Scholz riktade sig särskilt till USA, hemland för världens största digitala bolag, och dess finansmini­ster Steven Mnuchin under ett anförande på ett möte med G20:s finansmini­strar. Där förespråka­de han vikten av att politiker inte skjuter upp en överenskom­melse med hänvisning till valet i USA i november.

– Det här kräver ledarskap från särskilda länder, sade han, vänd mot Mnuchin.

Facebook välkomnar

Förhoppnin­gen är att nå en överenskom­melse i juli och att den sedan ska börja gälla före slutet av 2020. Mnuchin sade också att en överenskom­melse bland OECDländer­na är nära.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg sade tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa och att han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga. Jätten inom sociala medier betalar knappt någon skatt alls i europeiska länder trots gigantiska intäkter här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland