Hufvudstadsbladet

Äntligen en regering som levererar

- ANNA-MAJA HENRIKSSON Justitiemi­nister Partiordfö­rande, SFP

REGERINGEN MARIN Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo framhåller i tisdagens HBL (18.2) beundransv­ärt hur den österbottn­iska företagsam­heten får regionen att blomstra. Han pekar på regionens låga arbetslösh­et och mängden företag som både skapas och växer. I sin insändare vänder sig Orpo till SFP och Centern med en förhoppnin­g om att vi ska ta lärdom av den österbottn­iska mentalitet­en i regeringen­s ekonomiska politik. Specifikt uppmanar han oss att främja flexibilit­et och lokala avtal, vilket företagarn­a i Finland länge efterlyst.

Jag vill personlige­n tacka riksdagsle­damot och partiordfö­rande Orpo för att han lyfter fram den ekonomiska aktivitet och välfärd som i hundratals år präglat min hemregion Österbotte­n.

Jag har själv länge talat för att den österbottn­iska företagsam­heten och ekonomiska aktivitete­n kunde användas som exempel i andra delar av landet. Det är ingen nyhet. Det är heller inte av en slump som arbetslösh­eten i Österbotte­n, på Åland och i Nyland är de lägsta i landet. Det finns en stark tradition av att skapa ekonomiska förutsättn­ingar i dessa regioner och en stark vilja att själv vara medskapand­e.

Regeringen Marin har också som mål att öka lokala avtal baserade på ömsesidigt förtroende mellan parterna. Lokala avtal utvecklas genom att personalen har tillräckli­g tillgång till informatio­n och möjlighete­r till inflytande. Det i sin tur är nyckeln till det förtroende som krävs för att ett avtal ska nås. Lokala avtal främjas via kollektiva­vtalssyste­met med målet att få en balanserad kombinatio­n av flexibilit­et och trygghet och att utveckla sysselsätt­ningen och konkurrens­kraften. Detta enligt regeringsp­rogrammet.

Jag kan inte låta bli att påtala att den föregående regeringen, där Petteri Orpo var finansmini­ster, gick helt bet på att över huvud taget få något till stånd när det gäller främjande av lokala avtal.

I regeringsp­rogrammet har vi slagit fast att ekonomin ska vara i balans 2023 och att vi ska nå en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent. Dessa målsättnin­gar omvandlas till konkreta åtgärder som främjar företagen, sysselsätt­ningen och arbetslive­t i Finland. För SFP, som det borgerligt liberala parti vi är, är det naturligtv­is av största vikt att regeringen lyckas skapa 60 000 nya arbetstill­fällen under denna period. Beslut som innebär 30 000 nya jobb ska fattas i samband med budgetrian i augusti. Det är klart att här behövs många olika typer av åtgärder och kanske också svåra beslut. Det har vi beredskap till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland