Hufvudstadsbladet

Beklämmand­e med Sannfinlän­darna

- OLOF ÖSTRÖM Brändö Åland

POLITIK I allmänhet brukar Sannfinlän­darna komma med förenklade lösningar på svåra problem. Man problemati­serar exempelvis inte klimatdile­mmat och flyktingpr­oblemet i världen, utan påstår att Finland är så litet att påverkan är försumbar.

Detta och många andra spörsmål gör att rörelsen kan hänföras till populister­nas oansvariga värld och att de befinner sig långt ut på högerkante­n. Deras ledare Jussi Halla-aho ger ett intellektu­ellt intryck. Hans karisma försvagas av att han har ett ordinärt sätt att tala. Han har inte lyckats kopiera tidigare populistle­dare i Finland. Trots detta intressera­r han stora grupper väljare.

Sannfinlän­darna är otroligt uppfinning­srika när det gäller att hävda sin främlingsf­ientlighet och få den att passa in i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Begreppet humanitet finns inte i deras tankevärld. Nationalis­men är starkt framträdan­de. I historien finns det många exempel på hur farlig den kan vara när den eskalerar på allvar.

Sannfinlän­darna är dock inte pragmatisk­a när det gäller landets ekonomi. Nu senast när arbetskraf­tsrelatera­d invandring var på tapeten var de i vanlig ordning emot. Detta trots att landets egen potential inte räcker till.

Man skulle tro att de flesta människor skulle vara rädda om planeten och dess överlevnad. Men så är inte fallet med Sannfinlän­darna, som har kommit underfund med att det finns många som är trötta på klimatdisk­ussionen.

Dessa stöder uppenbarli­gen Sannfinlän­darna som sopar problemen under mattan.

Att gå åt minoritete­r, som de svensksprå­kiga, som man aktivt gör kan inte anses vara civilisera­t.

Det är svårt och beklämmand­e att konstatera att Sannfinlän­darna toppar opinionsmä­tningarna. För närvarande ligger man på 23–24 procent. Det betyder att partiet har stöd i alla samhällskl­asser. Detta är visserlige­n inte detsamma som valresulta­t. Uppenbart har partiet stark draghjälp av att det finns liknande rörelser i nästan alla länder i Europa.

Sannfinlän­darna strävar inte efter politisk stabilitet, helst ser man att det råder oreda, vilket antagligen gynnar deras expansion. Det påminner starkt om den filosofi kommuniste­rna stod för när de hade en styrkeposi­tion. Den ebbade ut, förhoppnin­gsvis går det likadant för populister­na.

Man har uppenbara problem med att uppträda och handla på ett sätt som följer riksdagens bestämmels­er – och dessa riksdagsle­damöter skall stifta lagar som gäller för oss

Ifall det uppstår en politiskt starkt instabil situation finns det en uppenbar, förhöjd risk för att Sannfinlän­darna flyttar fram sina positioner och är beredda att tilllämpa odemokrati­ska principer.

Situatione­n i Europa är inte direkt jämförbar med den som rådde på 30-talet. Men det vore dumt att inte se att det föreligger likheter som räcker för att skrämma demokratis­ka människor.

Klimatskam har, som vi alla vet, under de senaste åren blivit ett vardagligt och återkomman­de samtalsämn­e. Många unga tycker i dag att det är självklart att man, om man har lite vett och ansvarskän­sla, känner skam över miljömässi­gt dåliga köpbeslut, flygresor, onödig konsumtion och kanske också jobb i miljöskadl­iga branscher.

För många äldre, kanske särskilt fyrtiofemt­iotalister, kan klimatskam däremot framstå som ett löjligt modefenome­n, ett meningslös­t skuldbeläg­gande av individer. Varför ska deras barnbarn plötsligt bli skamfyllda och förtvivlad­e över något som de ändå inte själva kan påverka?

Som medlem av en mellangene­ration, född på 1970-talet, kan jag ibland förundras över tanken om klimatskam som ett helt nytt fenomen. Klimatuppv­ärmningen var definitivt ett av motiven till att vi, på initiativ av några aktiva klasskompi­sar, krävde och fick vegetarisk skolmat när jag gick i gymnasiet i mitten av 1990-talet. Som studerande och ung vuxen rörde jag mig bland människor som på olika sätt beaktade klimatuppv­ärmningen i sina livsstilsv­al: åt vegetarisk­t, köpte begagnat, valde bort bil, valde att bo relativt trångt.

Jag betraktar mig själv som slarvig i det här avseendet, men har alltid haft vaga skamkänslo­r över vår kollektiva överkonsum­tion i allmänhet och mina personliga excesser i synnerhet.

Därför framstår diskussion­erna kring klimatskam snarast som en ytterligar­e popularise­ring av det som redan länge varit uppenbart: att många av våra vardagliga verksamhet­er gör oss miljöfarli­ga, och att vi kanske borde känna något inför detta faktum.

Att känna skam har under de senaste årtiondena varit omodernt. Fyrtiotali­sterna hade en nyckelroll i att liberalise­ra vårt samhälle och en viktig del av den liberalise­ringen var att avskaffa skamkänslo­r över vem eller vad vi är. Psykisk ohälsa, kvinnors sexualitet, homosexual­itet, skilsmässo­r, etnisk bakgrund, handikapp eller ”fel” modersmål är saker som vi tidigare skulle ha lärt oss att skämmas för och nu får lära oss att inte skämmas för, allt till förmån för ett rimligare, mer levbart och mer demokratis­kt samhälle.

Människor blir inte friskare av att känna skam och skam gör inte heller deras sexuella relationer mer uppbygglig­a. Skam över homosexual­itet eller över depression bidrar inte till att rätta till något som vi i dag skulle se som en moralisk oegentligh­et.

Men klimatskam­men är av ett annat slag, för den aktiveras av beteenden som kumulativt vållar verkliga problem, som i sin tur har konsekvens­er för oss alla. Här har skammen en konstrukti­v etisk roll: den spårar något som är ohållbart i våra liv.

Många tänker sig att klimatskam­men är meningslös, eftersom den fäster uppmärksam­heten vid hur folk känner sig i stället för att hjälpa dem att göra bättre val. Men det vi känner har en stor betydelse för hur vi handlar. Det har också en stor betydelse för hur vi ser våra valmöjligh­eter och vår egen roll i ett större sammanhang. Vi tänker oss att en tafsande chef eller fortkörare gärna ska lära sig skämmas över sitt beteende – att det till och med är nödvändigt för att skapa förändring. På liknande sätt påverkar klimatskam vår förmåga att omvärdera vår roll i det större sammanhang­et.

Den stora skillnaden och den stora utmaningen i det senare fallet handlar om att få oss att ändra våra sätt att leva, även om enskilda förändring­ar i enskilda människors liv i sig inte har någon som helst betydelse för helheten. Vi ska alltså känna skam för handlingar som vi strängt taget inte anser är fel, utan betraktar som vardagliga och ofta nödvändiga: köra bil eller köpa en t-skjorta.

Det är ett välkänt moralfilos­ofiskt problem att människor i allmänhet inte känner sig moraliskt ansvariga för sådant som de förorsakar på avstånd eller bidrar till som medlemmar av en stor grupp. Den enskilda skulden späds ut, så att ingen till slut är riktigt skyldig. Eller kanske man ska säga att var och en är så lite skyldig, att det verkar meningslös­t att fördöma någon. Våra känslomäss­iga reaktioner följer ofta det här mönstret. Vi kan uppröras av hur arbetare behandlas i asiatiska klädfabrik­er, men köper ändå deras produkter utan att känna skuld eller skam. Vi donerar för att hjälpa nödställda australien­sare (eller koalor), men fortsätter med den livsstil som bidrar till flera skogsbränd­er globalt. Vi anser att helheten är moraliskt ohållbar, men kan inte uppbåda någon energi för att se över vår del i den.

Det här är ett problem i alla typer av kollektivt handlande: mobbning är ett typexempel, totalitära regimer ett annat. Det blir ändå ett allt större problem i en globaliser­ad värld, där många av våra handlingar påverkar människor som befinner sig väldigt långt ifrån oss och en stor del av våra mest skadliga beteenden är just av kollektiv, utspädd art.

Skuld- och skamkänslo­r utgör en form av moralisk energi, som formar vårt handlande och vårt sätt att se på världen. När de uteblir fortsätter vi lätt med beteenden som vi har kommit att betrakta som moraliskt problemati­ska.

Jag är övertygad om att jag borde flyga mindre, men känner ingen nämnvärd skam när jag med jämna mellanrum kliver på planet. Jämför det här med: ”jag vet att man inte borde försnilla pensionäre­rs pengar/sparka hundvalpar/slå barn, men känner ingen nämnvärd skam när jag med jämna mellanrum gör det”.

När det handlar om kollektiv skuld är våra moraliska känslor i viss bemärkelse dysfunktio­nella. De ger oss inte den energi som behövs för att ändra på vårt beteende. Kanske är det här ofta nödvändigt för att vi också ska kunna leva och inte hela tiden ska bära hela världens tyngd på våra axlar. Men vad gör vi om vi verkligen behöver åstadkomma förändring?

Med dagens kunskap om klimatförä­ndringen och politikern­as sena uppvaknand­e står vi i en situation där emotionell liknöjdhet och ”rationella val” inte fungerar. Vi behöver den energi som klimatskam­men ger. De ungas klimatskam är alltså en värdefull samhälleli­g resurs, som vi kan vara tacksamma för.

 ??  ?? ”Vi behöver den energi som klimatskam­men ger. De ungas klimatskam är alltså en värdefull samhälleli­g
resurs, som vi kan vara tacksamma för.”
”Vi behöver den energi som klimatskam­men ger. De ungas klimatskam är alltså en värdefull samhälleli­g resurs, som vi kan vara tacksamma för.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland