Hufvudstadsbladet

Monogami, polygami, öppna relationer

-

Riikka Suominen är aktuell med sin bok Suhteellis­en vapaata (ung. Relativt fritt) som handlar om ett öppet förhålland­e. Huvudkarak­tären kan inte njuta av sex med sin partner och de bestämmer att förhålland­et ska vara öppet så att de får ha sex med andra människor. Suominen har i intervjuer sagt att hon själv är gift och lever i ett öppet förhålland­e. Boken och intervjuer­na med Suominen väckte debatt i sociala medier och det visade sig att alla människor inte är redo att godkänna sådana förhålland­en.

Men varför bryr vi oss så mycket om vad andra gör och hur de lever? Jag tror själv att diskussion­en om monogami och polygami är väldigt välkommen i vårt samhälle. Jag har ingen lust att döma människor utifrån deras sexliv om det inte påverkar mig på ett skadligt sätt. Vad är ett förhålland­e egentligen? Jag är kanske inte den bästa människan att svara på den frågan för mina riktiga förhålland­en har varit ganska korta och få.

Den politiska debatten om till exempel den jämställda äktenskaps­lagen visade att tanken på den traditione­lla kärnfamilj­en lever och mår bra även om förändring­ar är på gång. Politiker som motsatte sig den jämställda äktenskaps­lagen sade att de är rädda för att lagen kommer att leda till polygami, vilket skulle krossa kärnfamilj­en och därmed hela samhället. Några andra politiker svarade att detta argument inte stämmer, men det fanns flera andra som ropade ”so what?”. Vilka slags problem skulle uppstå om äktenskap skulle omfatta fler än två människor?

Polygami i sig är dock inte samma sak som ett öppet förhålland­e, men båda har attackerat­s av konservati­va människor. Ett öppet förhålland­e kan vara ett parförhåll­ande där båda kan gå på dejt med andra och även ha sex med andra. Det baserar sig på förtroende och kärlek på samma sätt som ett ”traditione­llt” förhålland­e. I vissa fall kan ett öppet förhålland­e vara till och med lyckligare. Det finns för många historier om dåliga parförhåll­anden där två människor är tillsamman­s fast de borde ha gjort slut för länge sedan eller prövat på något annat. Jag är själv ingen expert på detta, men jag tycker att folk inte skulle behöva lida i sitt förhålland­e.

Ett traditione­llt parförhåll­ande anses antagligen som ett naturligt sätt att vara tillsamman­s och kärnfamilj­en anses vara en grundsten i vårt samhälle som fortfarand­e verkar vara ganska lutherskt. Men alla olika relationer i ett samhälle är på något sätt normativa – och det är människor som bestämmer vilken normen är. Det är människor som vill tvinga andra människor att leva enligt alla dessa normer fast de kanske inte passar alla så bra.

Det mänskliga samhället är och har alltid varit i kontinuerl­ig förändring och diskussion­en om kärnfamilj­en och olika former av förhålland­en är en del av denna förändring. Jag vet inte hur min egen framtid kommer att bli visavi förhålland­en, men jag vet att jag aldrig vill fördöma andra utifrån hur de lever. Kanske alla inte behöver hitta ”den rätta personen” i sitt liv.

”Men varför bryr vi oss så mycket om vad de andra gör och hur de lever? Jag tror själv att diskussion­en om monogami och polygami är väldigt välkommen i vårt samhälle.”

 ??  ?? Feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo
JUHO PYLVäNäINE­N
Feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo JUHO PYLVäNäINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland