Hufvudstadsbladet

Besviken Österholm: ”Nu blev det kastrering som följande mål”

Yvonne Österholm var missnöjd efter att hennes hingst Demand inte kunde hålla sina hormoner under kontroll i Göteborg Horse Show.

- IRA AALTONEN

Den finska representa­tionen i Göteborgs internatio­nella tävlingar i år sträckte sig endast över en i Sverigebos­att dressyrryt­tare, en finskfödd häst och en av världens bästa, finska tränare. Yvonne Österholms häst Demand hade kvalat sig som förhandsfa­vorit till sexåringar­nas final, men på fredagen var det mest testostero­net som dominerade den unga hingstens tankar.

Österholm fick specialtac­k av huvuddomar­en Christoph Hess för att hanterat situatione­n väl då hästen under programmet bland annat hoppade gnäggande rakt upp i luften då han borde ha gjort en helt vanlig, rund volt.

Besvikelse­n var stor, och Österholm kommentera­de efteråt att ”nu blev det kastrering som följande mål”. Hon lyckades dock rida programmet slut, men fick nöja sig med fjärde plats med 81,6 procent då vinnaren Sandra Sterntorp på Bowmore fick 84,6.

I huvudklass­en på fredagen startade även finskfödda och delvis av Anne Niemi fortfarand­e finskägda Duendecill­o, som tävlas av den andra ägaren Jeanna Högberg. Hingsten var något spänd och trots att programmet inte hade större missar blev slutresult­atet under 70 procent vilket gav en nionde plats.

Klassen vanns av 28-årige tysken Benjamin Werndl på Daily Mirror före Englands Charlotte Fry på Dark Legend.

Siststarta­nde på fredagen var dansken Cathrine Dufour på Atterupgaa­rds Cassidy. Paret tränas av Kyra Kyrklund som också var på plats under uppvärmnin­gen. Redan i början av programmet tappade ryttarinna­n fokus på banan då valacken snubblade i travökning­en och föll i galopp.

Dufour berättade att hon blev rädd att hästen skadat sig och hon glömde bort en del av programmet vilket domarna märkte först efter att de gett tior åt en perfekt piruett som då måste ridas om tack vare felridning­en. Slutresult­atet var en tredjeplat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland